Magyar szereplők is részt vesznek a Mars meghódításában!

Hamarosan egy olyan nagyszabású sorozat láthatunk a tévében, melyet részben Magyarországon forgattak. A november 13-án debütáló Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozatban a külföldi szereplők mellett magyar színészek is feltűnnek.

Budapesten, az Origo Filmstúdió területén építette fel a teljes Mars-bázist és a Daedalus űrhajót a NatGeo, de felvételeket készítettek a Planetáriumban, a Bálnában és a gödöllői Szent István Egyetemen is. A hazai forgatások a Pioneer Stillking filmgyártó cég segitségével valósultak meg, a statiszták között és a stábban is rengeteg magyar szakember dolgozott, sőt több hazai színész szerepet is kapott a sorozatban.

Mindjárt az első epizódban láthatjuk Sarbó Katát, ő alakítja Ava Macon matematikust, aki szaktudásával segíti a Daedalus űrhajó irányítását és landolását a Marson. A színésznő elmondta, hogy gyerekkora óta érdekli a csillagászat, ezért nagyon közel állt hozzá a téma, ugyanakkor rengeteget kellett készülnie, tanulnia a forgatásokra.

„Számos olyan szakkifejezés volt a szövegemben, melyeket még magyar nyelven sem ismertem, nemhogy angolul. Ráadásul a rendező elvárta, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk az űrkutatás és a Mars-kutatás terén, ezért minden nap kaptunk tőle tudományos cikkeket, háttéranyagokat.” – mondta Sarbó Kata, akinek egy háromnapos felkészítő tréningen is részt kellett venni a forgatás előtt.


„Az űrhajós felkészítést Mae Jemison, egykori NASA-asztronauta tartotta. A tréning során megismertették velünk, hogy milyen fizikai és lelki megterhelést jelent az űrutazás, és milyen nehézségekkel szembesülnek az asztronauták a világűrben. Ez sokat segített abban, hogy még jobban megismerjük a karakterünket, és valósághűen tudjuk megformálni a szerepet” – emlékszik vissza Kata.


A Daedalus űrhajó Marsra jutását segítette Haumann Máté is, aki az IMSF szervezet egyik vezetőjét játssza. Az IMSF egy kitalált, valóságban nem létező szervezet (magyarul Nemzetközi Tudományos Mars Alapítvány), amely a sorozatban a Mars-missziót finanszírozza.

Én egy vezetőt alakítok, aki a fontosabb megbeszéléseknél van jelen, melyeket jellemzően krízishelyzetekben tartanak. Ő egy olyan figura, akinek hideg fejjel kell meghozni a legkomolyabb döntéseket is, ezért nagy nyomás nehezedik rá. Nem szabad hibáznia, hiszen választásai a misszió egész kimenetelére hatással lehetnek” – mondja Haumann Máté, aki számára megdöbbentő, hogy ez a Mars-misszó a valóságban is milyen elérhető közelségbe került.


Bár most még csak filmet készítünk róla, kétségtelen, hogy ez az egész már elkezdődött, és jelenleg is rengetegen dolgoznak azon, hogy a Marsra jutás ne csak fikció legyen, hanem valósággá váljon. Láttam például egy űrsétát, amit a NASA közvetített, és elgondolkoztam azon, hogy mennyire közel kerültek, milyen személyessé váltak ezek a dolgok. Ma már szinte nincsenek távolságok, egy lépés csak a világűr” – mondja a színész, aki ennek ellenére nem szívesen költözne a Marsra, a forgatásokat viszont nagyon élvezte.

Nagyon profi csapat volt, minden óramű pontossággal ment, és mindenki tökéletesen tudta a dolgát. Ugyanakkor családias hangulatú volt a forgatás, a szereplők nagyon közvetlenek voltak. Én például sokat forgattam Olivier Martinezzel, aki egy kedves és kifejezetten szórakoztató ember. Manapság már sok nemzetközi produkció forog itthon, és mindig jó érzés a stábban ugyanazokkal a magyar szakemberekkel találkozni. Úgy látom, hogy az a szervezettség, profizmus, technikai felkészültség és szakmai alázat, amivel a magyar filmesek dolgoznak, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több külföldi produkció készül hazánkban.


A Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozatot november 13-tól vasárnaponként 21 órakor vetíti a National Geographic.

Képek forrása: National Geographic