Magyar Kultúra Napja Budapesten: hangversenyek, színházi bemutató és éjszakai vetítések

Budapest egyhetes programsorozattal ünnepli a Magyar Kultúra Napját. A szokásos díjátadók és megemlékezések mellett, hangversenyekkel, színházi bemutatóval és az Uránia kétnapos éjszakai vetítésével várja a főváros a kultúrára éhes érdeklődőket január 21-27-e között.

Az Országos Széchenyi Könyvtárban Cseh Tamásra emlékeznek

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) háromnapos programsorozatot rendez a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Január 21-én a könyvtár munkatársainak tudományos tevékenységét mutatják be: ekkor rendezik az OSZK Tudományos Ülésszak 2012/2013. II. részének nyilvános előadásait Esemény és narratíva – irodalom, színház, történelem címmel. A plenáris előadást Gyáni Gábor történész tartja.

Január 22-én az OSZK valamennyi programja és kiállítása díjmentesen látogatható; a szervezők könyvtári körsétákkal és tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. Meg persze zenei és képzőművészeti programokkal: Cseh Tamás születésének 70. évfordulója alkalmából Bereményi Géza és Jankovics Marcell emlékezik a magyar zene közelmúltban elhunyt, nagy alakjára; koncerteket és hangversenyeket is rendeznek. Délután három órakor a Nemzeti Téka, az OSZK és a Gondolat kiadó közös sorozatának legújabb köteteit mutatják be.

Január 23-án a könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat ünnepi estjével zárják az eseménysorozatot.

Az elmúlt év magyar filmjeiből válogat az Uránia

Az Uránia mozi rendhagyó éjszakai vetítéssel ünnepli a Magyar Kultúra Napját. Az Europa Nostra díjas filmszínház szervezői a 2012-es hazai filmtermés legjavából válogatták össze a január 21-i egynapos „minifesztivál” programját. Az előadások 50 forintos regisztrációs jeggyel látogathatók, amelyet ma 19 óráig, elővételben vásárolhatnak meg az érdeklődők.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban január 22-én 14 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága tart díjátadót: a Márai Sándor-díjat és a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat is ezen az eseményen adják át. A közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával jelentős teljesítményt elérő intézmények Minősített Közművelődési Intézmény Címet és Közművelődési Minőség Díjat, a kiemelkedően magas minőségi szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pedig Minősített Könyvtár Címet vehetnek át. Az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át.

Színházi előadások a Tháliában és a Klebelsberg Kultúrkúriában

A Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció január 22-én 15 órakor mutatja be közös, Ady/Petőfi című előadását a Thália Színházban. A produkció egy rendhagyó irodalomóra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat. Az előadás szereplői Katona László és Kovács Krisztián, a rendező Scherer Péter.

A Klebelsberg Kultúrkúriában este hét órakor a Parnasszus csillagai című előadás ősbemutatóját tartják. „A kétszer negyven percbe belesűrített életek felvillantják a fiatal, élettel teli, a vidám, a szerelmes, a fájdalmas és tépelődő költőket”  – jellemzi az előadást az esemény ismertetője. Közreműködnek: Császár Angela és Juhász Róza színészek és a Sebő Együttes.

Ünnepi programok Ferenc- és Terézvárosban

A Ferencvárosi Művelődési Központban 18 órától ünnepi koncertet. Fellép a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola, a Ferencvárosi Régizene Együttes és Benkő Péter színész.

Hét órakor a Pinceszínházban Székely Csaba Bányavirág című színdarabját láthatja a közönség Csizmadia Tibor rendezésében. Ugyanitt pénteken ünnepi táncestet tartanak Üzenet címmel, a műsorban a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes működik közre.

Január 27-én 15 órakor Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatják be a kerület általános és középiskolái.

Terézvárosban az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben január 22-én este hétkor Hidak címmel rendeznek ünnepi koncertet; a műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene és Klasszikus Tanszékeinek tanárai és hallgatói működnek közre, a műsorvezető Süveges Gergő lesz.

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

Broadway Musicalek a Corvin és a Puskin Moziban

„Budapest népszerűsítéséhez is hozzájárultunk” – Kozlov Sándor, A38

Budapest Európa egyik legjelentősebb fürdővárosa