Magyar hősök

Magazinunk ebben a hónapban a legnagyobb magyar hősökről emlékezett meg és bár a magyar közönség számára legtöbbjük ismert lehet, néhány alakkal még így is meglephetünk titeket, ahogy néhány érdekességel is!

Dugovics Titusz


Hunyadi híres harcosa az 1456-os nándorfehérvári csatában vált hőssé, mikor a monda szerint úgy akadályozta meg a vár elfoglalását, hogy magával rántotta a mélybe a török zászlót éppen kitűző török katonát. A győztes csata talán legismertebb figurájával csupán egy probléma van – a történészek szerint lehet, hogy sose létezett…

Az egri nők


Az 1452-es egri csatában 2000 magyarnak kellett megvédenie az egri várat több mint 40 ezer töröktől. A győzelem nem csak a várat védő Dobó Istvánnak volt köszönhető, hanem a hazájukért küzdő egri nőknek is, akik sziklákat, forró vizet és olajat zúdítottak az ellenségre, néhányuk, mint Baloghné pedig karddal is harcba állt.

Kinizsi István


Mátyás király hadvezére már ispán volt, mikor 1479. október 31-én Báthory István erdélyi vajdával együtt a magyar-török háború egyik legnagyobb győzelmét aratta Kenyérmezőnél, mely után a király meg is bízta az ország déli területeinek védelmével. Élete során egyetlen egy csatát sem vesztett el, ami az egész világon híressé tette.

Lebstück Mária


Az 1848-49-es szabadságharc egyik legemlékezetesebb hőse olyan erővel küzdött a csatákban, hogy végül főhadnagy lett, ám miután kiderült, hogy nő, kémkedéssel vádolták. Végül rangjával együtt életét is visszakapta és még házasságot is a csatatéren kötött. A háború után kiutasították az országból, később operettet írtak emlékére.

Mansfeld Péter


Az 1956-os forradalom legifjabb tagja csupán 15 évesen csatlakozott a Pesti Srácokhoz a Corvin közben folyó harcokban, ahol a forradalom végéig hősiesen küzdött. Később kisebb bűntényekbe keveredett öt társával, akikkel újjá akarták éleszteni a forradalmat. Többek között rendszerellenes tevékenysége miatt ítélték halálra. 18 éves volt.

A pesti srácok és lányok


1957-ben a Times az év emberének választotta a magyarokat, akik 1956-ban felkeltek az orosz rezsim ellen, háborús övezetté változtatva Budapest és más nagyváros utcáit. A főváros fiatal felfegyverzett harcosait a köznyelv máig a pesti srácokként és lányokként emlegeti, akik közül sokakra várt halál az oroszok visszatérésekor.