Lisztkukacok a világ megmentéséért

A kukacok nem épp szimpatikus élőlények, azonban ne feledjük: a külső nem minden. A kevésbé étvágygerjesztő megjelenés mögött rendkívüli képesség lapul, ugyanis ezek a kukacok képesek felfalni a műanyaghulladékot, rengeteg káros anyagtól megszabadítva ezzel a bolygót.

A Stanford Egyetem kínai kutatókkal karöltve végzett vizsgálatai szerint, 100 lárva képes napi 40 milligram hungarocellt is elmajszolni. Természetesen ez nem túl sok, azonban hosszútávon segítségként szolgálhat a több millió tonnányi szemét elpusztításában. A furcsa étvágyú kukacokban nem okoz kárt a műanyag, sőt, valójában így sikerül organikus hulladékká változtatni a környezetszennyezést okozó szemetet.

Katharina Unger osztrák dizájner fedezte fel, hogyan is tudja egy ritka gombafaj biomasszává változtatni a műanyagot. A végtermék egyébként emberi fogyasztásra is alkalmas, Unger például ehető ételtartóként prezentálná a furcsa – ám annál környezetkímélőbb – megoldást. Bár a különleges termékek megjelenése még jó pár évig várat magára, jó tudni, hogy világszerte sokakat foglalkoztat a probléma, melyre egy nap talán sikerül megoldást találni, s megszabadítani bolygónkat a rengeteg az ártalmas anyagtól.