Legyél te az éjszaka hőse!

Legyen szó művészetről, tudományról, sportról, történelemről, ma már szinte minden témában találhatsz múzeumot. A képtáraktól az orvostörténeti gyűjteményeken át a rendőr múzeumig és még tovább terjed a kínálat. Ebbe a sokszínűségbe kóstolhatsz bele, ha június 25-én a Múzeumok Éjszakáján felkeresed az ország múzeumait és kiállítóhelyeit.

Országszerte 400 intézmény kínálja mintegy 2200 programját, olyan színes kavalkádban, hogy csak győzzünk választani. Az idei kiemelt helyszín Kecskemét, ahol a magyar animáció hőseivel, huszárokkal és retróbuszokkal is találkozhatsz, kipróbálhatsz rengeteg izgalmas hangszert, megcsodálhatsz egy japán kerámiakészítési technikát és még a színház kulisszái mögé is bepillanthatsz. Budapesten pedig ezen az éjszakán – egyetlen karszalag megváltásával – annyi intézményt látogathatsz végig, amennyit csak bírsz. A közlekedéshez a szokásos múzeumbuszokon kívül ezúttal elektromos kisautót is választhatsz, mely 3 útvonalon járva köt össze kisebb múzeumokat. De akár biciklire is pattanhatsz kedvezményes MOL BUBI bérletet vásárolva.

Hogy mi minden vár rád az év legrövidebb éjszakáján? A barokktól a steampunkig, az egykori Moszkva tér legendás órájától egészen Koreáig utazhatsz időben és térben, miközben találkozhatsz történelmi és művészeti hősökkel, földrajzi és tudományos felfedezőkkel, újítókkal. Érdekes szakmák világa is feltárul ezen az éjszakán, bepillanthatsz az ólomkatona készítés titkaiba, felteheted a kérdésedet egy 100 éves cukrászmester szellemének és a szerzetesek még a sörfőzés rejtelmeibe is beavatnak. Csatlakozhatsz népszerű írók, színészek és zenészek egyéni hangú tárlatvezetéseihez, kipróbálhatod az intarziakészítést, csinálhatsz cipődíszt, kínai festményt és szecessziós könyvjelzőt, berendezheted a saját kiállításodat egy cipős dobozban és még a saját pecsétedet is elkészítheted.

A gyermekeket már kora délutántól várják programok, de akkor se csüggedj, ha nem nappal érzed elemedben magad – ezen az éjszakán hajnalig várnak a kiállítások, valamint az egyéb kipróbálni valók. Legyél te a hőse ennek az éjszakának, és fedezd fel a múzeumok izgalmas világát! Részletes programok ITT!