Rengeteg jobbnál jobb cukrászda nyílik Budapesten széles kínálattal, egészséges alternatívákkal, de közben nem feledkezhetünk meg a régi klasszikusokról sem, ahova betérhetsz, ha egy ropogós dobostortára vagy egy habos Rákóczi-túrósra vágysz. Az ízélmény garantált, hiszen generációk lelkes munkájának eredménye kerül a tányérodra. Kezdjük hát az idei Édes Novembert a klasszikusok felsorolásával.
Szamos
Alapítás éve: 1935
Szamos Mátyás (eredetileg Szavits Mladen) az Auguszt és a Gerbeaud cukrászdáknál is dolgozott, majd egy dán cukrászművész megtanította neki, hogy kell mandularózsákat készíteni: a vállalkozás azóta is virágzik, nem csak marcipánt, de tortákat, süteményeket és fagyit is készítenek.
Daubner
Alapítás éve: 1901
Pogácsák, aprósütemények vagy épp tortaköltemények, a Daubner több mint 100 éve áll rendelkezésünkre, a mai napig nyitástól zárásig kígyózó sorok követelik a napi cukorfejadagjukat.
Gundel
Alapítás éve: 1894
Gundel Károly a magyar gasztronómia Kodály Zoltánja, nemcsak összegyűjtött és így megőrzött hagyományos magyar fogásokat az utókornak, de munkásságával egy legendás gasztro-dinasztia alapjait is lefektette.
Auguszt
Alapítás éve: 1870
Nem csak egy, de három Auguszt cukrászda is gondoskodik Budapesten a szénhidrát-utánpótlásról, persze a Kossuth Lajos utcai üzlet kristálycsillárja alatt elmajszolni egy konyakos csoki mousset, egészen felemelő élmény.
Gerbeaud
Alapítás éve: 1858
A belváros szívében, századfordulós enteriőrben várja az édesszájúakat a Gerbeaud, nem csak kulináris, hanem esztétikai élményt is nyújtanak a szemet gyönyörködtető tortákkal és süteményekkel.
Ruszwurm
Alapítás éve: 1827
Az ország legrégebbi cukrászdája a Budavárban helyezkedik el, és még a bútorai is műemlékként vannak számon tartva, nem beszélve a hamarosan kétszáz éves tapasztalatról. Az alapítói között volt a Linzer sütemény megálmodója is, amit természetesen megkóstolhatunk a cukrászdában.