Legendás balkezesek

Talán a balkezesek sokszor nehezen boldogulnak ebben a jobbkezes világban az év 364 napján, de egy dicső nap, augusztus 14. csak róluk szól, így ilyenkor a balosak a jobbak! Boldog Bal Kezesek Napját mindenkinek!

Évszázadokon keresztül, a balkezeseket az ördög társaként emlegették. A városi legendák szerint Jeanne d’Arc is balkezes volt. Mégis, pusztán a keresztény propagandának „köszönhetően” ítéltetett halálra, mondván a fegyvereket mindig a bal kezében fogta. Még a magyar nyelvben is, a „bal” gyakran negatív töltetű jelző, míg a „jobb” egyet jelent a jóval és a helyessel. Az angol „sinister” (jelentése: baljós, vészjósló – a szerk.) szó a latin „sinistralis” szóból ered, ami pedig szintén a balkezességre utal. Anyanyelvünkben rengeteg olyan kifejezés található, ami a ballal jelzi a szerencsétlen eseteket és embereket.

A meggyőzésen kívül természetesen egyéb magyarázatok is akadnak arra, hogy miért dominál társadalmunkban olyannyira a jobbkezes kulturális tudat. Jobb kézzel fogunk kezet, hiszen a jobb kéz mindig is szentebbnek, és spirituálisabbnak volt titulálva, mint a bal. Ha az iszlám országokban vacsorára invitálják a családot, ahol mindenki egy tálból eszik, sosem szabad bal kézzel venni a tálból. Ha valaki mégis így tesz, azt nem csupán tiszteletlennek minősítik, de gusztustalannak is, amiért a „tisztátalan” kezével étkezik.

Az írás rendszerek többsége is a jobbkezeseknek kedvez, aminek következtében a balkezesek a legfurcsább írás technikákat kell elsajátítsák ahhoz, hogy ne kenjék össze a papírt. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy szülők és tanárok egyaránt sokáig büntették azokat a diákokat, akik bal kézzel merészeltek írni. Eredmény? Azok a gyerekek, akik a jobb kezük használatra voltak kényszerítve, miközben alapvetően balkezesek, tanulási zavarokkal és önbizalom hiánnyal küzdöttek éveken át.

Szóval, miért is olyan különlegesek a balkezesek? Különlegesek ők egyáltalán? Mások, az biztos. Különböző elméletek vannak a balkezesség preferálásaira, de igazából senki sem tudja, hogy a társadalom 8-15%-a miért balkezes, és miért dominál a jobbkezesség. Ami biztos, hogy az egy-egy-elleni és a küzdősportokban a balkezesek kiemelkedően teljesítenek. Ezen kívül talán túlzás azt állítani, hogy a balosak kreatívabbak, de statisztikailag kimutatott tény, hogy a balkezesek nagyobb százalékban érnek el sikereket művészeti téren, mint az oly dicső jobbosok. A népszerű hiedelmet viszont kénytelenek vagyunk megcáfolni: a 20. század legnagyobb zsenije, Albert Einstein, jobbkezes volt.

Így hát légy akár művész, szórakozz a balkezes konzervnyitóddal, de a lényeg, hogy légy büszke balos tulajdonságodra, és ünnepeld te is önfeledten a Balkezesek Napját!