A nyári szín- és íz kavalkád után csüggesztőnek hathat, hogy jön az ősz, amikor a zöldségek, gyümölcsök is kevésbé változatosak. Ilyenkor nehezebb egészségesen étkezni. Vagy mégsem?
Az őszi terményeket sokan kevésbé szeretik, pedig a céklát, a sütőtököt, az almát és egyéb őszi finomságokat változatosan fogyasztva ugyanúgy feltölthetjük szervezetünket vitaminokkal, mint nyáron a málnával, paradicsommal és a salátalevéllel. Ősszel érdemes a zöldségek mellé egyre több gabonafélét és hüvelyeseket is enni, vagy például feldobni a salátát egy kis dióval és egyéb, itthon is termő olajos maggal. Ráadásul minél jobban közelítünk a télhez, annál fontosabb, hogy helyi zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, amelyek – sok importált társukkal ellentétben – nem vesztik el tápanyagukat a szállítás során. Nem beszélve arról, hogy ezzel az egyszerű döntéssel még a környezetet is védheted!
A legközelebbi esős, hűvös napon hívd meg a barátaidat magadhoz egy otthon készített, őszi finomságokat felvonultató vacsira!
Hol kezdd?
Látogass ki egy termelői piacra! Ha hét közben nem fér bele az idődbe, próbáld ki a vasárnap is nyitva tartó Szimpla Háztáji Piacot. Itt kizárólag hazai termelőket találsz, akik közül sokan bio termékeket is árulnak. A Háztáji ráadásul nem csupán egy piac: bevásárlás közben kóstolhatsz, zenét hallgathatsz és meg is ebédelhetsz, ugyanis minden héten más civil szervezet főz a látogatóknak.
Mit keress?
Érdemes elkezdeni kísérletezni olyan szokatlan zöldségekkel is, mint például a csicsóka, a mángold, vagy az édesburgonya. Ezeket azért is érdemes piacon, közvetlenül a termelőtől venni, mert szívesen elmondják, mit érdemes készíteni belőlük.
Segít az internet
A Felelős Gasztrohős oldala mellett számos receptgyűjtő oldalon tudtok szezonalitásra keresni, például a Sülve-Főve Együtt blogon.
Ha valamelyik összetevő túl drága, vagy külföldről jön, érdemes utána olvasni, milyen hazai alapanyaggal lehet kiváltani. A Napi Táptudás blogon számos superfood-nak nevezett élelmiszer magyar párját megtalálhatjátok!
Téli nyers céklasaláta:
- 3 sárga és 3 lila cékla (kapható pl. a Fehérvári úti vagy a Lehet piacon)
- 1 fekete retek
- 2 lilahagyma
- 2 doboz napraforgó csíra
- olaj, mustár, só, bors
A céklákat, retket és a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagy tálban összekeverjük a csírával, sózzuk, borsozzuk. Kb. 2 kanálnyi finom olajat (dió, mák, vagy ami éppen van otthon) összekeverünk ízlés szerinti mustárral, és hozzákeverjük a zöldségekhez.
Almás vagy körtés süti:
- 0,5 kg liszt
- 0,5 kg cukor
- 1,5 ek fahéj
- 1 tk gyömbér
- 1 tk szegfűszeg
- 1 vaníliarúd
- nagy csipet só
- 3 dl olaj
- 4,5 dl tej
- 4 tojás
- 2 tk szódabikarbóna
- plusz 1 ek fahéj
- 1,5 kg alma vagy körte
Elkészítés:
A lisztet a cukorral, fűszerekkel és az olajjal összekeverjük, míg az állaga vizes homokéhoz nem fog hasonlítani. Ebből 2 kisebb marékkal félreteszünk egy tálba. A tejet a tojással és a szódabikarbónával elkeverjük, majd a nagyobb mennyiségű “vizes homokhoz” öntjük, elkeverjük (nem baj, ha nem teljesen csomómentes).
A masszát olajozott, lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe öntjük, majd szétterítjük rajta a meghámozott felszeletelt almát/körtét. A kisebb adag vizes homokhoz keverjük a plusz 1 ek fahéjat, és ezt a gyümölcs tetejére szórjuk.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
További hasznos tippeket a gasztrohos.hu-n találsz.