Könyvet karácsonyra! Mindenkinek!

Nem csodálkozunk, ha el vagy tévedve a nagy kínálatdömpingben, de miért is van a FUNZINE? Többek között a „segítünk!” felkiáltás éltet bennünket. Szóval tehát: most is. Segítünk. Mert mi ilyenek vagyunk… Kicsinek, nagynak: könyvet vegyetek!

 

Kisfiúnak

Tudtad, hogy egy valamire való focilabda 20 fekete és 12 fehér foltból áll? Nem? Na, akkor itt az ideje, hogy megvedd a gyereknek a Focisták kézikönyvét, és néha belepillants. A könyv olyan fiúknak ajánlott, akik már tudnak olvasni, de ha kisebb a csemete, akkor mesélés közben büntetlenül puskázhatsz arról, hogy mi a les, mi a hosszabbítás, milyen a legmenőbb csapatok meze és még sorolhatnánk tovább. Mindezt Kiss Ottó egy könnyen érthető kerettörténetbe helyezi, Baranyai (B) András vicces rajzai pedig még azokat a tényeket is megvilágítják, amelyek első olvasásra homályosak.

Focisták kézikönyve

Pozsonyi Pagony Kft, 2012

40 oldal, 1790 Ft

 

 

Kislánynak

A Magvetőnek újra eszébe jutott a Máté Angi-Rofusz Kinga-páros. Tavasszal jelent meg előző közös munkájuk, A kapitány és a Narancshal, szintén a kiadónál. Mindketten elég neves gyermekirodalmi díjakat tudhatnak magukénak, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Máté Angi újra filozofikus, mély meséket írt Az emlékfoltozókban, a Magvető pedig nem spórolt a papírral: Rofusz Kinga rajzai olykor egész oldalpárokat kitöltenek, önállóan is megállnák a helyüket egy lányos szoba/csajos otthon falain.

Az emlékfoltozók

Magvető Kiadó, 2012

72 oldal, 2990 Ft

 

 

Kiskamasznak

Ha még nem kezdted el gyermeked környezettudatossá nevelését, itt a ragyogó lehetőség: az Alexandra viszonylag nyomott áron adta ki a Madarak – Európa madarainak enciklopédiája című David Alterton-könyvet, amely tudástár és képeskönyv egyben: olykor egész oldalpáron futnak a túzokok vagy repülnek a sirályok – miközben máshol pedig részletes leírás található egy-egy madár környezetéről, fontos külső ismertetőjegyéről. Ha egyszer a gyerek a kezébe kapja ezt a könyvet, egyhamar nem teszi le. Vigyázat, a következő lépés egy messzelátó!

Madarak – Európa madarainak enciklopédiája

Alexandra Kiadó, 2012.

384 oldal, 4999 Ft

 

 

Tinilánynak

A Manó Könyvek a kamaszkorból éppen kinövő 16-18 éveseket célozza meg a Manó Könyvek Lélektársak sorozata. Azok közül is az inkább magukba forduló, otthon kuksoló és olvasó lányokat. Azokat, akik nehezen találják meg a hangot a kortársaikkal – és nemcsak a fiúkkal, hanem a lányokkal sem. Hiszen a sorozat első kötete, a Sky főhőse éppen ilyen: zárkózó, szorongó lány, aki Londonból költözik Coloradóba nevelőszüleivel. Eseménytelen hétköznapjai egyből megváltoznak, amikor egy fiú hangja kezd szólni a fejében. Mégpedig nem is akárkié: az ügyeletes szépfiúé, Zedé. Vajon Zed is hallja az ő gondolatait? És milyen bonyodalmakkal jár még ez az egész?

Lélektársak – Sky

Manó Könyvek, 2012

352 oldal, 2990 Ft

 

 

Anyának

Lévai Katalin leginkább politikusként ismert, de egy ideje már nemcsak így tekintünk rá: kötetei nagy sikernek számítanak nálunk, így nem csoda, hogy nagy várakozás előzte meg az Anyám évszázada című kötetet. Zorica története a múlt század elején kezdődik: szerb szüleivel Budapesten telepednek le, ahol a magyar és a szerb mese- és mondavilág kincsivel is megismerkedik. A kislány egyszerre él a fantázia világában és a valóságban is. A 20. századdal együtt nő fel, sorsa összefonódik a történelemmel. Szerelem, személyes tragédiák, bonyodalmak kísérik útját – és a történelem, amely elől senki nem menekülhet…

Anyám évszázada

Alexandra Kiadó, 2012

354 oldal, 2999 Ft

 

 

Apának

A Libri Könyvkiadó karácsonyi dobásai között feltűnik egy igazi húzónév is: Arnold Schwarezegger életrajza az Amazonon benne van a top 1000-ben – a karácsonyi dömpingben ez egy igen szép eredmény. A Libri – igen helyesen – átvette az eredeti, amerikai kiadás borítóját Schwarzi a borítófotón nem egy kemény csávó, egész emberi külsővel bír… Pedig a sztorik elég viccesek a könyvben, például fény derül arra is, hogyan sikerült tizennégy (!) éven keresztül eltitkolnia felesége előtt, hogy gyermeke van a bejárónőjüktől vagy hogy Brigitte Nielsennel összejött a Vörös Szonja forgatásán – miközben leendő feleségével már együtt laktak. megbánásnak nyoma sincs a könyvben, de azért nem lenne semmi, ha Mrs. Schwarzeneggert egy piros tollal a könyv közelébe engednék…

Emlékmás – Életem hihetetlen, de igaz története

Libri Kiadó, 2012

492 oldal, 4990 Ft

 

 

Tetszett a cikk? Íme néhány karácsonyi ötlet még:

Kreatim – Design elvitelre! Kortárs design kiállítás és vásár

Csináld magad: karácsony – 2.

10 ok, amiért örülünk a télnek