Könyves kávézók

Április 23-án ünnepeljük a könyvek világnapját, a jeles alkalomra pedig egy kis összeállítással készültünk nektek, amelyben összeszedtük Budapest néhány olyan kávézóját, ahol különösen jó érzés egy (két-három-négy) csészényi fekete mellett néhány emelkedett írott gondolatot is magunkba dönteni. 


Kis Könyves Éj 2015-ben is!


A Kis Könyves Éj már 4. éve a független könyvesboltok ünnepe. Aki szereti a könyveket, keresi a könyvesboltok különleges hangulatát, és felcsigázza egy könyves séta gondolata a tavaszi estében, mind együtt ünnepelhet.

A független, kiemelkedő szakmai tudást és egyedi kínálatot felmutató könyvesboltok 2015. április 24-én saját stílusukhoz és vevőkörükhöz illő kulturális programmal várják látogatóikat kora estétől éjfélig.

Ezen az estén 20 budapesti és 9 vidéki könyvesboltösszesen 31 helyszínen kínál tarka könyves programot 8 kulturális intézet, több civil szervezet és sétaszervező társulás részvételével. A városi sétákra itt lehet regisztrálni!

A részletes programért kattintsatok ide!

A szó elszáll, az írás megmarad. Sokáig temették az irodalmat, mondván, hogy a filmek, később meg a számítógépes játékok megjelenésével a könyvnek, mint szórakoztatási formának kongattak, de az elmúlt évek (sokszor megkérdőjelezhető minőségű) bestsellerei pont arról tanúskodnak, hogy messze van még a papír-alapú kultúrtársadalom végnapja: a világ egyik legnézettebb tévé sorozata egy több ezer oldalas könyvsorozaton alapszik, az Alkonyat fanfictionként született A szürke ötven árnyalata először a kötözős szexet a világ legnagyobb tabujának gondoló nők éjjeliszekrényét hódította meg, nemrég pedig a mozipénztárakat – de számtalan példát lehetne még sorolni érvként amellett, hogy a könyvek igenis fontos szerepet töltenek be életünkben. Felfokozott világunkban általában csak otthon a vécén, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközön ülve jut időnk olvasni, pedig egy jó könyv megérdemli, hogy méltó környezetben fogyasszuk – szerencsénkre Budapest tele van jobbnál jobb, olvasásra inspiráló kávézóval. Csapjunk is bele kávés kultúrtúránkba!


Massolit Books & Café

A Massolit az idegennyelvű könyvrajongók és kávéőrültek Mekkája: a legfurcsább témában is találni itt angol nyelvű köteteket, amiket aztán néhány finom pörkölésű kávé társaságában részletesebben is kivesézhetünk. Ha judaisztikával, politikatudománnyal vagy genderkutatással foglalkozol, akkor is itt érdemes először körülnézni – ha nincs meg nekik egy könyv, akkor sincs baj, szívesen segítenek megszerezni. Kávék és könyvek mellett bagellel, browniekkal, francia quiche-sel, répatortával és sok más finomsággal is tudnak szolgálni, amiket akár a csendes belsőkertben, fügefákkal körbevéve is elfogyaszthatunk.

1072. Budapest, Nagy Diófa utca 30

429909_361771507236979_592156766_n


Kelet Kávézó és Galéria

Az újbudai Keletben találhatunk isteni kézműves kávékat és minőségi filterkávét is. Ahogy az a névből is sejthető a hangulatot a keleti világ határozza meg – de a minőségi szálas teák mellett is kár lenne némán elmenni – aki pedig egy kicsit privátabb hangulatra vágyik, annak irány a galéria, ami időnként kiállításoknak is helyet ad. Válogatásunk szempontjából pedig az sem mellékes, hogy a Kelet használt könyvcsere pontként működik, vagyis a kultúra rajongóinak is fontos célpontja lehet. És ugyebár milyen kellemes dolog is egy jó könyv társaságában elfogyasztani egy finom feketét… Főleg ha mellé még lecsúszhat egy finom fogás, utána meg egy jó cseh sör!


1114. Budapest, Bartók Béla út 29.

1528674_499096193539771_768002453_n


Gdansk Könyvesbolt és Büfé

A Bartók Béla út másik üdvöskéje a tavaly ilyentájt megnyílt Gdansk lengyel könyvesbolt, amely amellett, hogy a legendás lengyel-magyar barátságot az előbbi nép irodalmának és kultúrájának megismertetésével kívánja még tovább erősíteni, egy személyben falatozó, söröző és kávézó is! A polgári bútorokkal és nagyrészt lengyel (kisebb részben magyar) nyelvű könyvekkel meg folyóiratokkal telepakolt 20 négyzetméteres helységben kellemes lengyel zene szól naphosszat, ami rendesen megalapozza a hangulatot egy klasszikus lengyel gasztrokombó, a vodkával felszolgált, uborkával, lilahagymával és pirítóssal tálalt, fűszeres olajban marinált hering elfogyasztásához. Ha maradnánk a magyar gyomornak ismerősebb ízeknél, akkor meg nyugodtan próbáljunk be egy gombakrémes melegszendvicset, nem fogjuk megbánni!


1111. Budapest, Bartók Béla út 46.

10480974_349531895243277_9111500983931533537_n


BOOKR

Az óbudai BOOKR egy igazi kis butik könyvesbolt, ami a maga vonzó egyszerűségével és otthonos légkörével igyekszik még menőbbé tenni az olvasást. A polcok és raklapok rogyásig vannak pakolva könyvekkel (főleg a Geopen köteteit találjuk meg, a hely ugyanis elsődlegesen az ő bázisuk, de bőven szemezgethetünk más kiadók darabjai közül is), amiket aztán a kanapéra leülve, vagy a kávézósarokban egy gőzölgő csészéből kortyolgatván tüzetesebben is szemrevételezhetünk. Rendszeresek a felolvasóestek és az író-olvasó találkozók is, így tehát a BOOKR-t nyugodt szívvel nevezhetjük a gyönyörű szépen kipofázott Bécsi negyed kulturális fellegvárának.


1036. Budapest, Bécsi út 65.

10351916_550947481704460_4396559778668526304_n


Bookta

A Gül Baba türbéje alatti utcában fekvő Bookta egy régi könyvesboltból lett kultúrkocsma, igazi budai gyöngyszem, miközben a pestieknek is csak egy karnyújtásnyira van. A Booktában bor és pálinkauralom van, de azért annak sem kell a szomjhaláltól tartania, aki kézműves sörön kívül mást nem iszik meg. Táplálékfronton a konyha az olasz bisztróvonalat követi, rengeteg pizza közül választhatunk, de van olasz tál, rántott garnélafarkas tétel és pizzapálcás tunkolós is. Aki meg tényleg a kávéért és a kultúráért jött, az kérjen ki magának egy mennyei melange-ot és vegye be magát a könyvespolcokkal berendezett alsó szintre, ahol több száz kötet között böngészhet kedvére.

1023. Budapest, Margit utca 3.

11083636_693383600784182_3551646818758736839_n