Koltai Róbert: „Mertünk nagyot álmodni, és bejött“

Koltai Róberttel, a Magic Boys rendezőjével arról beszélgettünk, milyen az, amikor egy országszerte ismert és elismert színész, életében először világsztárokat rendez. A filmet október 18-ától te is láthatod a mozikban.Mennyire volt beleszólása abba, hogy kik legyenek a film főszereplői? Gondolok itt a világsztárokra is…

Igazából nem titok, hogy közeli hozzátartozóm a film producere (nevet), aki nem más, mint a fiam. Vele minden fontos kérdést megvitattunk. A hazai sztárokban együtt gondolkodtunk, de a végső szereposztást, mint rendező, én találtam ki.

Gábornak volt  viszont egy ötlete: Michael Madsent szerette volna mindenképpen a film egyik főszerepére. Sokat beszélgettünk erről, az ötlet fantasztikus volt, de akkoriban, évekkel ezelőtt, még nem gondoltuk, hogy ez valóra is fog válni. Mertünk nagyot álmodni, és bejött! Fantasztikus, hogy a fiam ezt össze tudta hozni.

Michael Madsenről legendák terjengenek, amelyek szerint kezelhetetlen, makacs és a rendezők rémálma… Valóban ilyen pokoli volt vele együtt dolgozni?

Abszolút nem… Bár szeret néha rögtönözni, de én is így vagyok vele, hiszen az ad egy olyan fűszert az egész helyzetnek, amelytől teljesen másképp alakul egy jelenet. Michael is ilyen. Egy-egy jelenetben hozta a forgatókönyvben nem szereplő mondatokat, mozzanatokat, de annyira profi, hogy engedtük neki, és működött is. Fantasztikus volt látni és megélni, hogy az első pillanattól minden idegszálával képviselte a filmet. Azt hiszem, ez az egyik fő titka annak, hogy a film ekkora sikert  arat vagy aratott. Talán szerénytelenség nélkül mondhatom ezt múlt időben, hiszen a szegedi ősbemutatón, október 1-jén teltházas vastaps fogadta a Magic Boys-t.

Melyik oldalon jobb állni? A kamerán innen vagy túl?

Mindkét helyen jó. Akár rendezek, akár szerepelek egy filmben vagy egy darabban, az is én vagyok, és mindkettő hatalmas szerelem.

Szegeden forgatott már korábban?

Nem,  a Magic Boys az első film, amelyet Szegeden forgattam, bár színészként több ízben volt szerencsém már ott dolgozni.

Mennyire nehezítik meg a rajongók adott esetben a forgatás jeleneteit? Volt rá példa, hogy miattuk újra kellett venni egy-egy részt?

Nem, szerencsére ilyen még nem fordult elő. Olyan viszont volt, hogy Madsent rajongók kígyózó sora várta a szálloda bejáratánál. Jellemző volt a szegedi közönségre – de így van ez minden város minden lakójával is –, hogy büszkék arra, ha egy filmet ott forgatnak. A magukénak érzik.

Említette, hogy a szegedi ősbemutatón teltház és vastaps volt… Akkor és ott milyen érzés volt a film többi alkotóival a vászon előtt állni?

Leírhatatlan és fantasztikus. A kezdeteket beárnyékolták bizonyos dolgok, emiatt kellett éveket várni a film bemutatására, de ezek a pillanatok mindenért kárpótolják az embert.

Egy nagyon fájó emlékem viszont van. Petróczy Sándor, a magyarországi Mozisok Országos Szövetségének elnöke már nem élhette meg ezt a napot. Hatalmas hiányt hagyott maga után. Azért is fontos őt itt és most megemlíteni, mert ő volt az első, akinek felolvastam a Magic Boys treatmentjét. Sajnos azt, hogy ez a film a mozikba kerüljön, már nem élhette meg.

 

Nézz bele a filmbe itt: