Kőkori falatok – Paleolit étrend

A diéta, amely nem diéta, és nálunk egy pszichológus az élharcosa. A paleolit diéta inkább életmód, nem kúraszerű fogyókúra, és egy életen át tart. Ha kész vagy rá, íme néhány sarokpont a kezdéshez.Az alapok

A paleolit táplálkozás abból indul ki, hogy az elhízás, a cukorbetegség, meddőség, magas vérnyomás stb. mind civilizációs betegség, ha jobban megkapargatjuk, azt is tudjuk, hogy hol rontottuk el. És persze a reformtáplálkozásról is megvan a véleménye: a barna cukor például nem jobb a fehérnél, maximum más a technológia, amellyel készült. A legegyszerűbben úgy fogalmazhatjuk meg az életmód alapjait, hogy vissza kell térni az alapokhoz, amikor az asszonyok a gyümölcsöket és zöldségeket gyűjtötték, a férfiak pedig hajkurászták a mamutokat. Persze nem arról van szó, hogy a hímsovinizmust táplálja az életmód, inkább az a lényeg, hogy a kőkorszaki ember táplálkozását veszi alapul. Ebben – mivel nem volt még termesztés – nem szerepelnek gabonafélék, nem volt benne – tartósítási eljárás hiányában – tej és tejtermékek. Ez elsőre elég meredek, de a civilizációnak jó oldala is van: ezeket a táplálékcsoportokat lehet helyettesíteni olyan megoldásokkal, amelyek beleférnek az életmódba.

Helyettesítő

Hogy miről is van szó: ha ragaszkodsz a tejeskávéhoz/tejhez, próbáld ki a zabtejet. Lehet, hogy az íze nem teljesen „olyan”, de majdnem, és egy idő után megszokható. A szupermarketben kapható laktózmentes tej jó a laktózérzékenyeknek, de egy paleo-hívő számára nem megfelelő. Liszt helyett is próbálkozhatsz zabliszttel – még nem az igazi, de lehet az első lépés az úton. Mielőtt elvetnéd az ára miatt, zablisztre van egy pénztárcakímélő megoldás is: szupermarket sajátmárkás zabpelyhét meg lehet darálni diódarálón, és kész is van a liszt – töredékáron. És közben edzettél is… Persze a legelvetemültebbek például mandulaliszttel próbálkoznak, ami szintén nem két fillér, de a fenti módszerrel olcsóbbá tehető… Olcsóbb megoldás a lenmagból készített liszt is, de ezt az íze miatt sokan nem szeretik – viszont rendbe teszi az emésztést… Édes süteményeknél lehet mákkal, dióval és mogyoróval is próbálkozni – ahogy az anyagi források megengedik.

„Az a gyanús, aki nem gyanús”

A Tanú mondata itt is érvényes: „a paleo” szerint nem elég a sokat hájpolt barnacukorral helyettesíteni a fehéret, sőt, az sem megoldást, ha teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket eszünk a finomított liszttel készültek helyett. A szegény ember tápláléka, a krumpli is ellenség, sőt, a nem túl drága hüvelyesek (bab, borsó, zöldbab stb.), rizs is, mivel magas a GI-jük.

GI mi?

A GI a glikémiás index rövidítése. Nagyon leegyszerűsítve: ez az az index, amely megmutatja, hogy egy ételben milyen magas a szénhidráttartalom, és az ilyen gyorsan/lassan szívódik fel a szervezetben. Ez az a szám, amit minden gyakorló fogyókúrázónak figyelnie kellene a kalóriaértékek mellett, mert egészen meglepő számok vannak… Például a krumpli közepes GI-vel rendelkezik, de amint püré készül belőle (nem feltétlenül a hozzáadott zsiradék és tej miatt), egyből tiltólistára kerül. Ugyanez a helyzet a kukorica és a kukoricapehely esetében is, így aztán érdemes átgondolni, hogy ha reggelenként a gyereknek kukoricapelyhet adnunk, nem véletlenül nem tud megülni a fenekén az oviban: a szervezetében keringő cukor igazi rosszcsontot varázsolhat belőle… A sokat ajnározott müzli például egészen extrém módon lassan szívódik fel, így aztán az a fogyókúrázó, aki müzlivel fogyna – pláne olyannal, amelyben szárított, esetleg kandírozott gyümölcsök is vannak –, nem igazán tesz jót a szervezetével.

Pro és kontra

Sok követője és ellensége is van a paleolit életmódnak. Az ellenzők elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy a kőkorszaki ember várható életkora kb. fele volt a mai ember várható életkorának, ebből adódóan a tisztán paleolit életmódot folytató mai ember esetleg olyan betegségeket generálhat magában, amelyekre nincs felkészülve. Vannak egészen vad elképzelések arról, hogy miért támadják a paleolit diétával foglalkozó szakembereket, táplálkozási gurukat: itt felváltva emlegetik a gyógyszeripar és az élelmiszeripar összeesküvését és külön-külön a két iparágat. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod ezt az életmódot, az édességek fognak az elején a leginkább hiányozni. Tűrhetsz némán vagy kereshetsz valami jó kis paleo receptet, ma már sokan teszik fel a kipróbált megoldásaikat a netre, sőt, ha nem vagy egy konyhatündér, akkor is próbálkozhatsz: egy sült almát bárki össze tud dobni, és ha van egy kis mézed otthon, és azzal meglocsolod, még látványnak sem lesz rossz. Csak szedd ki a közepét, szórd meg a lyukat mazsolával (nem túl paleo, de egy kevés kilengés mindenkinek jár) vagy tegyél bele mogyorót, diót, és magas hőfokon zsiradék nélkül is negyed óra alatt kész a nagy mű… Nehéz volt? Naugye.

Összegezve

A legfontosabb itt is az, mint bármilyen életmódnál: ha nálad bejön, elhagyhatod mondjuk a vérnyomásgyógyszeredet miatta, lefogysz 20 kilót, és jól érzed magad a bőrödben, ám legyen, ha nem bírja a gyomrod vagy a pénztárcád, keress olyan életmódot vagy diétát, amely jobban megfelel az egyéni ízlésednek. A többit bízd a nagyokra, ők elvannak, elvitatkozgatnak fejed felett…