Kocsmateszt: Helvécia

A budapestiek örökérvényű missziója megtalálni a tökéletes kocsmát. Nos, én is beállok a kísérletezők sorába, és ígérem, rendíthetetlenül keresem a bárok rejtegetett Szent Grálját. Terítéken a Helvécia Söröző.

Amióta az eszemet tudom, a Helvécia ott bujkál az Eötvös utca szürke beton oldalán, ahol bár a madár sem jár, de autó annál több. Parkolóhelyet szinte lehetetlen találni, így ajánlom a meleg kabátot és egy laza sétát a kivilágított Andrássy úton, ahonnan sietősen fordulhatunk rá a söröző pincebunker szerű rejtekhelyére. Ott már lehetetlen eltéveszteni a hatalmas HELVÉCIA SÖRÖZŐ feliratot, ami zöld-sárga színeivel hívogatóan csalogatja a komlóra, malátára éhes urbánosokat.

Fejeket le és lassú léptekkel irány a meredek lépcső! Az előtér lambéria burkolata és üvegablakai meleg betekintést nyújtanak a kocsma első szekciójára, ahol a fából készült asztalok mellett jó kedélyű társaságok iszogatnak. Az egyik fal oldalán LCD kijelzőn megy a meccs, míg a pult mögött kedves kocsmáros beszélget a törzsvendégekkel.

Bár a Helvécia szó Svájc női megtestesítője, itt mégis minden olyan hazai. Néhány szót a belső térről: a falakon egy tenyérnyi üres tér sem fedezhető fel, bármennyire kitartóan keresi is az ember. Viszont a burkolás tárgyai annál elképesztőbbek és miközben elkezdem kémlelni az apró kincseket, rájövök, hogy a lényeg a részletekben rejlik. Akad itt trombita lámpa, temérdek fura festmény, fotó-kollázs a ’70-es évekből és megannyi beazonosíthatatlan tárgy a falon.

A második szobában hatalmas biliárdasztal és apró mosdó található, a harmadik helységben francia stílusú kis sarok terjeszkedik, ami egyaránt ideális egy könyv olvasgatásához és egy romantikus, meghitt társalgáshoz is. A leghátsó terem pedig hangárszerűen nyúlik a messzibe és egy szivárvány csíkos kapuban végződik, melynek titkai nem csöppet izgatták fantáziámat. Sajnos, sosem láttam meg, mit rejt a kapu mögötti rész. A falakon az Arany Csapat képei buzdítják a vendégeket hősies patriotizmusra, a sportszekcióban pedig teniszütők kerültek a design rendíthetetlen, szerves részeivé. Hangszerek és zenész poszterek egyaránt teremtenek barátságos hangulatot és gyermekszoba-szerű összevisszaságot, mert szentül hiszem: a Helvéciában minden megtalálható.

Bár a berendezés mindent visz, a szűkös sörkínálat finom, a folyóbor pedig sem a gyors berúgást, sem a gyomorémelygést nem szolgálja. Egy erős 4 cl-es után pedig akkor is garantált a jó társaság, ha az ember egyedül érkezik.

Barátságos kocsmasziget a betondzsungel jótétlélek Terézanya városában.