Koccintsunk ma Törley Józsefre!

„A Törley ma már a pezsgő szinonimája Magyarországon” – mondta nekünk Quirin Károly, a Törley ceremóniamestere, aki végigkísért minket a legendás pezsgőgyár gyűjteményében és látogatóközpontjában. Be kell vallanunk, nem tudtunk vele nem egyet érteni.

A Törley pezsgők valóban minden ünnepély kihagyhatatlan kellékei, legyen szó akár egy jól sikerült estéről, egy születésnapról vagy esküvőről. Az pedig, hogy ez immár több mint 130 éve van így, azt bizonyítja, hogy az e napon született Törley József nem csak egy gyárat alapított, nem csak egy új kultúrát teremtett, hanem adott nekünk valamit, amitől Magyarország ma már nem is lenne igazán Magyarország. De ne szaladjunk ennyire előre…

 „Az alapítótól kezdődhet a titok”

Túránk elején Quirin Károlytól meg szerettük volna tudni, hogy mégis mi a titka a Törley pezsgőnek. A válasz egyszerű, rövid és egyenes volt: „Az alapítótól kezdődhet a titok.”

Vagyis az 1858. január 10-én született Törley Józseftől, aki egy gazdálkodó család harmadik fia volt. A grazi kereskedelmi akadémián tanult, majd Reimsben megismerkedett a pezsgőgyártás minden fortélyával. Ezek után Champagne-ban félkész termékeket vásárolt fel, majd azokat fejezte be és adta el. Bár a Törley pezsgők ma sziklaszilárdan kötődnek Magyarországhoz, az első pincészet valójában Reimsben nyílt meg, igaz, már ekkor voltak magyar megrendelők, hiszen Törley vállalt pezsgőszállítást szülőföldjére – bármekkora mennyiségben.

Aztán egy beszerző körút révén fedezte fel, hogy a budai borvidék boraiból tökéletes pezsgők készíthetők és hogy a promontói mészkőpincészetek is tökéletes környezetet jelentenek a gyártáshoz. A környezet sem volt semmi: A hegytetőről Duna felé folyó patak partjait jobbról balról gesztenyesorok, présházak és lakóépületek szegélyezték, az udvarok végében pedig hegybe vájt pincék sorakoztak. 1882-ben itt alapított pincészetet a Péter-Pál utcában, végül az 1890-es évek végén települt át a mai vidékre, megépítve Európa legkorszerűbb pezsgőgyárát, melyben már elektromos motorok is működtek. Promontóból később pedig Budafok lett. Törley hazaérkezett.

„Törleyt ma már marketingszakembernek neveznénk”

De persze mindez még nem lehet elég magyarázat arra, hogy egy ember személye miért is szülhet egy ilyen legendás céget. Egy szóval talán kicsit közelebb kerülünk a megoldáshoz, ez pedig a profizmus. Törley haladó szellemű gyáriparos volt, aki semmit sem bízva a véletlenre, szakembert is hozott magával Reimsből. Az országban elsőként ők vezették be a fagyasztásos seprőtelenítést.

A Törley cég volt az első, mely szakítva a szokásos lófogatos szállítással, teherautókon szállította a pezsgőt. A ceremóniamester szerint éppen ezért igencsak nagy ügynek számított az, ha a belvárosi szórakozóhelyeken megjelentek a Törley-feliratos teherautók.

De Törley éppen ezért volt különleges – a gépeken és az üzleten felül értett a reklámhoz is –  „Törleyt ma már marketingszakembernek neveznénk.” Erre pedig szükség is volt. Magyarországon nem volt könnyű bevezetni azt, hogy a nemesség és a felsőbb rétegek rászokjanak a magyar termékre, hiszen a pezsgő az bécsi és párizsi kiruccanások itala volt. Törley viszont kezébe vette a dolgokat. Elárasztotta a várost azokkal a marketingeszközökkel, melyek egészen a 30-as évekig meghatározó jellegűek voltak – számolócédulákkal, melyeken a pincérek a rendeléseket és számokat vezették, reklámképekkel és menükártyákkal, melyben az étlapokat helyezték el. Természetesen minden felületen szerepet kapott a Törley-felirat, de a számlákon még megjelent a gyár és a Törley-kastély képe is.

A kastélyt mellesleg nem csak azért építette, hogy a lehető legszebb ingatlanban lakjon Budafokon, hanem fontos üzleti célokat is szolgált, a társadalmi életről nem is beszélve. Az pedig Törley számára – már csak a marketing és a célközönség miatt is – szent volt.

1907-ben, a cég 25 éves fennállásakor például az egész kastélyt lampionokkal díszítették fel, a társadalom akkori krémjét – akik autókkal vagy hajón érkeztek a helyszínre – pedig a fővárosi előadóművészek legjobbjai szórakoztatták, na meg az est végén egy tűzijáték. Az ételről a Gundel gondoskodott. Ettől máig mindenki eldobná az agyát, nem?

A nagy évforduló okán kiadtak egy emlékérmét is. Ebben az időszakban egy érdekes dolog változott a külcsínnel kapcsolatban – mivel az első világháború miatt bevonták az ónkupakokat, egyszerű vignetták helyeztek el az üvegek tetején, jelezve is ennek szomorú okát.

„Törley pezsgőt kérnék!”

De más marketinghúzásai is kiemelkedőek voltak a cégnek. 1903-ban egészen Párizsig utaztak, ha pedig betértek valahova, Törley pezsgőt rendeltek, ha pedig az nem volt, azonnal továbbálltak. Magyarországon felbérelt emberek rendeltek Törley pezsgőt ugyanezzel az üzletpolitikával, így rákényszerítve a vendéglátói egységeket arra, hogy felvegyék menüjükre a magyar italt. Maga a termékmegjelenítés sem volt idegen a cég számára – számtalan régi filmben hangzik el a mondat: „Törley pezsgőt kérnék!”

De kicsit kanyarodjunk vissza a Törley-teherautókhoz, melyek nem csak kényelmi szempontokból kedveztek a kiszállításnál. Törley József az automobilok nagy rajongója volt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy alapító tagja volt a Magyar Autómobil Klubnak, ő volt az ötödik jogosítványtulajdonos az országban, továbbá állítólag az ő nevéhez fűződik az első közúti baleset is, amikor a 20 km/h sebességgel száguldozó járgánya elé került egy postás, aki ettől csúnyán elesett…

Törley végül igen fiatalon, csupán 50 évesen hunyt el, egy angliai utazás során. Egyenes ági leszármazottja nem volt – kislánya egy éves korában halt meg diftériában. A céget fivérei vitték tovább, míg a haszonélvezet jogát az özvegy kapta.

Magyar borból készítünk magyar pezsgőt magyar dolgozókkal”

Ez viszont nem jelentette azt, hogy maga a gyár fejlődése is leállt volna. Az 1910-es években már évi tíz millió palackot gyártottak, ám a nehéz évek a Törley-t sem kerülték el. Az első világháború érthető okokból volt rossz az üzlet számára, Trianon miatt rengeteg fontos, megrendelőkkel teli területet vesztettek el, majd jött a gazdasági világválság. A gyár számára ezek az események hosszú távon is káros hatásokkal jártak, mivel a termelés három éves előtervezéssel és termeléssel járt, így mikor már lett volna megfelelő kereslet, azt kielégíteni nem volt egyszerű feladat – a forgalom ebben az időszakban 1,3-1,4 millió palackra csökkent.

A második világháború időszaka sem tett jót az üzletnek, ám maga az épület fontos volt a városlakók számára – a föld alatt lévő pincék tökéletes óvóhelyeknek számítottak. Erre pedig szükség is volt – magát a gyárat is eltalálta egy eltévedt bomba, melyet Csepelnek szántak, a háború után pedig a cég stagnált néhány dolgozójával.

A Rákosi-korszak elején lévő államosítást természetesen ők sem úszták meg, először a likőripar alá tartoztak, majd 1960-tól a boripar alá. Államosítás ide vagy oda, ebben az időszakban újabb fejlesztések indultak meg. 1963-ban vezették be a tankpezsgőt – helyesebben szólva tartályban erjesztett pezsgő, hívja fel a figyelmünket Quirin úr – a nyolcvanas években a kapacitás már elérte a 30 millió palackot, melynek 70-75 százalékát exportra szánták, mind a tőkés, mind pedig a szocialista országokba.

A rendszerváltás időszaka ismételten nem volt túl szerencsés a Törley számára – a KGST felbomlása, Németország újraegyesítése és a Szovjetunió megszűnése komoly vásárlóerő-vesztéssel járt. A céget 1992-ben privatizálták, ám ez egy dolgot nem változtatott meg, hangsúlyozza Quirin Károly: „magyar borból készítünk magyar pezsgőt magyar dolgozókkal.”

A budafoki pincészet ma már igazi pezsgő-nagycsalád, rengeteg gyerekkel külföldön – mind az öt kontinensen. Az egymillió fős Észtországba évente másfél millió palackot szállítanak, Svédországban évente 450 ezer palacknyi Törley pezsgő fogy el, mellyel a harmadikak a piacon, igaz, az első helyen álló Chapel Hill is a Törley gyártmánya. A kanadaiak torkán évente félmillió Hungaria Grant Cuvée folyik le, főleg Quebec környékén, Vietnámban pedig a Törley Charmant Rouge a piacvezető – „itt fontos szerepe van annak is, hogy a pezsgő vörös színű” – teszi hozzá a ceremóniamester.

Ma több mint nyolcmillió palack pezsgőt gyártanak Magyarországon. A rengeteg márkával és pezsgőgyárral a Törley a hazai piac 75 százalékát fedi le, ám ez sokszor nehézséget is jelent: „A piacvezetői pozíciót nehéz megtartani, hiszen tőlünk lehet részesedést elvenni.”

A sikeres jelen

Ám úgy néz ki, a Törley hősiesen tartja magát, hála a folyamatosan márkafejlesztésnek és új termékeknek – mint a csupán 5 százalékos Aérien vagy a tavaly debütált Törley-borok, melyekből idén piacra fog kerülni a cég vörösbora is.

Bornemzetként nehéz lenne csodálkozni azon, hogy a cégnek nem egy konkurenciával kellett történelme során szembenéznie – ezek között voltak, melyek eltűntek és voltak, melyek végül beépültek. Ilyen volt a Francois is, mely az 1890-es években ráadásul szomszédja is volt a cégnek, majd egy második világháborús bombázás után nem tudott újraindulni és beépült a Törley-be.

Ma a Törley körülbelül 380 embert foglalkoztat. Mikor még évente kétmillió palackot gyártottak, az ital kézi technikával készült. Ekkor egy palackot még körülbelül hetvenszer kellett kézbe venni, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön. Ma már automata gépsorokon történik a gyártás és készrekezelés, a legújabb technológiákkal.

A látógatóközpont és pincészet

A Törley pezsgő izgalmas és mindenképpen lenyűgöző történelmével személyesen is megismerkedhetünk a budafoki gyárban, ahol ma látogatóközpont is működik a pincehelyiség mellett. A cég weboldalán előzetesen lehet regisztrálni a szombati túrákra, melyek magukba foglalnak egy történelmi előadást, a gyűjtemény megtekintését, egy üzemi- és pincesétát, illetve egy pohárnyi pezsgőkóstolót is. Minden hónap első szombatján egyéni látogatókat is várnak – természetesen ugyanúgy regisztrációhoz kötve – mikor is három, különböző technológiával készült pezsgőt kóstolhatnak meg az érdeklődők. A boltban különböző emléktárgyakat és természetesen pezsgőt vásárolhatnak a látogatók.

Törley József műve vitathatatlanul egész országunkra hatással volt és van is, immár több mint 130 éve. Sokoldalúsága, profizmusa és maximalizmusa a mai szakemberek számára is példamutató lehet. Cége nem csak megteremtette Magyarországon a pezsgőzés kultúráját, de tovább is vitte kis hazánk hírét, szerte a világban. Koccintsunk ma rá. Boldog születésnapot, Törley József!

Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

1221 Budapest, Anna utca 7

Tel.: +36 1 229 2300

www.torley.hu