Klein Dávid és Suhajda Szilárd történelmet írhat a Mount Everesten

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 28-án indul a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Az úgynevezett „tiszta”, azaz palack nélküli hegymászás óriási kihívás és kiemelkedő teljesítmény a sportolók számára: napjainkig a csúcsot hozzávetőleg hétezren érték el, amely mászásokból a 2,8%-a zajlott palack nélkül. A magyar hegymászó-történelemben egyedülálló sportteljesítmény elérését a tervek szerint egy kéthónapos expedíciós idő előzi meg. 

Suhajda Szilárd és Klein Dávid / Fotó: Besenyei Gergely

Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának” nevezett szakaszán – melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg – több hazai híresség is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot. A csatlakozó trekking túrázók célja, hogy 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva az alaptáborig – 5344 méterig – felhívják a figyelmet a természet szeretetére, nagyságára.


Viharos a kapcsolatom a Mount Everesttel. 2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért a következő hónapokban szeretném a csúcsra jutás esélyét maximalizálni, a legfontosabb feladatom, hogy fizikailag és mentálisan is alaposan felkészüljek


– tette hozzá Klein Dávid.

Suhajda Szilárd, Németh Ottó (Henkel Magyarország General Manager), Stefano Favaro (Magyar Everest Expedíció 2017 – Manager) és Klein Dávid – Hegymászó / Fotó: Besenyei Gergely

Kleind Dávid hegymászótársa Suhajda Szilárd, akivel 4-5 éve ismerik egymást, első közös expedíciójuk az idei K2 volt, kapcsolatuk innentől vált igazán szorossá.


A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is”


– mondta Suhajda Szilárd.

Az Mount Everest megmászásának managere Stefano Favaro a sikeres üzletember, aki 2007-ben már adott egy világbajnokot Magyarországnak Talmácsi Gábor személyében.