Kis fitnesz karkötő körkép

Hogy a sportolás minél hatékonyabb és minél kevésbe legyen a szervezetünknek megterhelő, érdemes a megfelelő hatásfokon végezni. Ma már nem is kell egy komplett orvosi felszerelést magunkkal vinnünk ehhez. A piacon egyre több és több fitnesz kiegészítő van, melyek képesek egy visszacsatolást adni testünkről

 Polar Loop


A finn cég már a kezdetek, egészen pontosan 1977 óta jelen van a fitnesz kiegészítők gyártásában. Számos pulzusmérőt és órát dobtak már a piacra. Egyik legújabb eszközük a Polat Loop. A Loop egy csuklón hordható szilikonból es fémből készült karkötő, melyen tálalható egy LED-ekből álló kijelző. Képes mérni lépesink számat, hogy mennyit és milyen minőségben alszunk, az élegetett kalóriákat, és ha felveszünk egy pulzusmérő övet, akkor pulzusunkat is meg tudja jeleníteni. A mért adatokat bármikor szinkronizálhatjuk Bluetooth segítségével okostelefonunkra.

Jawbone UP2/UP3


A Jawbone karkötője két modellben jelent meg. Az UP3 annyival tud többet testvérénél, hogy képes mérni pulzusunkat viselése közben, bármilyen külső eszköz segítsége nélkül. Ez a karkötő is tudja azokat az alapfunkciókat, mint az összes többi. Számlálja lépeseinket, az élegetett kalóriákat és méri napi aktivitásunkat. Viszont ebben helyet kapott egy olyan funkció is, hogy képes minket intelligensen felébreszteni az applikációban megadott időpontban. Ezt egy gyenge rezgéssel teszi.

Microsoft Band


A Microsoft karkötője a többivel ellentétben a WindowsPhone felhasználóknak is lehetőséget biztosít a sportolás élményének növelésére. Bár ez a karkötő fitneszhez készült elsősorban, már van egy kis elmozdulása az okosórák világába. LCD-kijelzőt kapott, amin el tudjuk olvasni emailjeinket, meg tudjuk nézni naptárunkat és megtálalható benne Cortana, a Microsoft személyi asszisztense. Mindazonáltal még mindig egy sporteszközről van szó, így ezen a téren is bőven büszkélkedhet hasznos funkciókkal. Megtálalható benne egy pulzusmérő szenzor, továbbá futásunk vagy biciklizésünk útvonalát pontosan nyomon tudjuk követni a beépített GPS segítségével.

Misfit Shine


Ezt a kerek kütyüt hordhatjuk óraként is: egy csuklószíjon vagy csiptetője segítségével bárhova feltehetjük ruhánkra. Funkcióban sokkal kevesebbet tud társainál, viszont különlegessége, hogy egyáltalán nem kell tölteni. A többihez hasonlóan ez is Bluetooth 4.0-n keresztül tud csatlakozni az arra alkalmas okostelefonunkhoz és az adatai a saját applikációjába tudja szinkronizálni. Ami szintén egy szempont lehet a választásánál, hogy tízféle színben kapható.

Garmin Vivosmart


A Garmin csuklópántja hasonlóan a Micsrosoftéhoz rendelkezik olyan okos funkciókkal, mint az e-mailek és hívások megjelenítése, itt mégis csak egy okosabb sport karkötőt kapunk. A kijelzője egy kicsit fejlettebb a többiekénél (a Microsoft Bandet nem számítva): egy fehér karaktereket kirajzolni képes OLED lapocska, ami lehetővé teszi a szövegek szép és könnyen olvasható megjelenítését. Érintő kijelzővel rendelkezik, így kezelése is nagyon egyszerű. 

Szerző: Sáfár Krisztián (ELTE)