Készüljünk az EB-re – Íme, a legemlékezetesebb pillanatok

Egyszer minden átok megtörik – még akkor is, ha a magyar futballról beszélünk. 44 év után a magyar labdarágó válogatott végre kijutott az UEFA 2016-os versenyére. Míg izgatottan várjuk, hogy elkezdődjön az idei összecsapás, összegyűjtöttük a focitörténelem legérdekesebb pillanatait.


Így hozta a sors

Miután az 1966-os FIFA Világbajnokságon az olasz csapat csúfos vereséget szenvedett a Szovjetuniótól, 1968-ban ismét szembe kellett néznie harcos ellenfelével. Másodjára az elődöntőn csaptak össze, amikor nemcsak az esős időjárás tette szerencsétlenné a helyzetet, de azok a sérülések is, melyeket mindkét csapatnak sikerült beszereznie a mérkőzés alatt. A hosszabbítás után, amikor az állás még mindig 0-0 volt, az olasz csapatkapitány, Giacinto Facchetti ügyességének köszönhetően az olaszok diadalmaskodtak, így meg is szerezték az első európai győzelmüket.


Utolsókból az elsők…

Dánia emelt fővel vette tudomásul 1992-ben, hogy nem sikerült bejutnia az EB selejtezőbe. Már-már túltették magukat a szomorú híren, amikor közölték velük, hogy Jugoszlávia a belpolitikai helyzete miatt nem tud indulni a megmérettetésen, ezért Dánia mégis esélyt kapott, hogy futball tehetségéről számot adhasson a világnak. A dánok lelkesen éltek a lehetőséggel, és a „nincs mit veszítenünk” hozzáállásuk végül sikeresnek bizonyult. Miután legyőzték a franciákat, Hollandia és Németország ellen is sikerült diadalmaskodniuk. Valóban igaznak bizonyult tehát a mondás: utolsókból lesznek az elsők.


Az aranygól

Oliver Bierhoff a németek hőse, örökre beírta magát a focitörténelembe, amikor 1996-ban a német-cseh mérkőzésen sikerült az utolsó 15 percben gólt rúgnia, ezzel döntetlenné téve  a mindent eldöntő mérkőzés állását.  Bierhoffnak ezután még egyszer sikerült pontot szereznie, a hosszabbítás legelső perceiben, így Németország neki köszönheti az első aranyérmét.


Egyszerre első és utolsó

2004-ben Portugália adott otthont az Európa-bajnokságnak. A portugál csapat nagy eséllyel indult az első helyért. Érdekes, hogy a verseny első és az utolsó mérkőzését is a ők játszották, méghozzá mindkét alkalommal a görögökkel. Mindenki legnagyobb döbbenetére az utóbbi csapat bizonyult erősebbnek, így a portugáloknak csak a második hely jutott.

Ha úgy érzed, nem vagy toppon a focitörténelemben, látogasd meg a Millenáris Gooól! című kiállítását, melyet június 22-e és augusztus 22-e között nézhetsz meg. Futballtörténelmi érdekességek mellett igazi sportrelikviákkal, interaktív játékokkal és programokkal is várnak.