Karácsonyi tébolyda – hogyan maradj ki belőle?

Valójában elfogadott tény, hogy az ünnepek alatt az emberek megőrülnek – talán a rengeteg karácsonyfaégő hipnotizőr izzása vagy a sok mákos bejgli okozza, ki tudja?

Kezdjük talán az ajándékvásárlással: karácsony előtt egy hónappal beindul az üzletek ünnepi marketing inváziója, ami olyannyira megállíthatatlanul veszi be a várost, mint kiömlött forralt bor a terítőt. Mit értünk ez alatt pontosan?

  • Az énekszó – bármelyik üzletbe térjünk is be, mindenütt felcsendülnek a már jól ismert Jingle Bells ritmusok, Santa Claus Is Coming To Town ütemek, White Christmas melódiák, legújabban pedig Frank Sinatra és Bing Crosby duruzsoló orgánumai csábítanak a sok felesleges kellék megszerzésére
  • A dekor – a plázák folyosóin öt méterenként ácsingóznak mosolyra hatalmas karácsonyfák, olyan ízlésesen feldíszítve, ahogyan az a képeslapokon is tetszeleg. A mega-óriás arany gömbökről, amik a bevásárlóközpontok terében úgy úsznak, akár egy-egy léghajó – már ne is beszéljünk. Az efféle dekoráció az, ami tagadhatatlanul rendelkezik szuperképességekkel: fogadjunk, hogy a te ablakodat is díszíti egy-két hópehely vagy koszorú? 
  • Kedves eladók – nos, ez az, amire nem bírunk rájönni, hogyan történik. Szinte egyik napról a másikra lesz negédes a morcos hentes, bókkirály a cipőboltos, mázoshangú a játékeladó, segítőkész a hobbiboltos, udvarias a pék és figyelmes a puccos ruhamárka próbafülke őre is. Mindent megtesznek a nagyobb bevétel érdekében, de kérdezem én: mi a motiváció? Tényleg van az a busás jutalék, amiért érdemes egymást nyalogatni? Vagy csupán őket is megfertőzte a karácsonyi szeretet? Hmm…dehogy.


Az ajándékvásárlás ilyesmi csábító körülményekkel elkerülhetetlen, és úgyis több pénzt fogsz költeni, mint amennyit szeretnél – mégis, minek az anyósnak az a drága derékmelegítő, amikor felőled egy tábla csoki ugyanannyira megteszi? A lényeg, a békeorientált konfliktus kerülésben lakozik. Na meg abban, hogy a szabadság idején, mindenki pihenni, nem pedig veszekedni szeretne. „Van egy olyan tendencia a társadalomban, hogy gyorsan és sokat akarunk. Nagyon kiéhezünk a pihenésre, lazításra, és akkor nagyon be akarjuk pótolni. Nagyon dolgozunk és aztán nagyon wellnessezünk. Nagyon nem tartjuk a kapcsolatot a családunkkal, nem jut idő találkozni, megölelni, beszélgetni és akkor MINDENT karácsonykor akarunk elintézni. Már a
gondolat is fárasztó…kinek, hol, mit, hogy lehet odaérni, mennyi időt illik maradni…,” állítja Dr.Kalamár Hajnalka, klinikai szakpszichológus. És tényleg. Ismerősek ezek a gondolatok, nem de?

No, de mit tegyünk, hogy elkerüljük a felesleges feszültséget?
1. Döntsd el magadban, hogy miről szóljon az ünnep. Határozz meg egy pozitív témát, legyen az szeretet, humor vagy adakozás. Ez a téma lengje körül a tetteidet, ne pedig az elvárásoknak való megfelelés.
2. Ne hagyd az utolsó pillanatra az ajándékok beszerzését – ilyenkor kerül elő a sok bolond, akikkel kár összetűzésbe keveredni. Tudd le 1-2 héttel szenteste előtt, és hidd el, nyugodtabb leszel, amikor már csak a pulykáért kell rohangálnod.
3. Köss kompromisszumokat! Ha a párod hajlandó elmenni veled a szigorú nagybácsidékhoz, te is menj el vele a túl-kedves nagynénihez.
4. A szentestét próbáljátok meg a legszűkebb családi körben tölteni, ahol evidens a nyugalom, hiszen kevésbé koncentráltok arra, hogyan tegyetek eleget a másiknak, és többet arra, hogyan érezzétek magatokat együtt jól. Egy meleg kakaó és egy jó karácsonyi film is képest kiváltani azt a hatást, mint egy 5 fogásos vendégváró vacsora.
5. Iktassatok be egy napot a szabadság idejére, amikor ténylegesen nem csináltok semmit, nem mentek sehova. Ez lehet persze egy több napos kiruccanás a balatoni rokonokhoz, de akkor szánjatok egy napot arra, hogy pusztán a tóparton sétáltok, vagy lazultok a kandalló mellett egész álló nap. Garantáltan megnyugtató érzés és hogy nem kell majd úgy visszamenned a munkahelyedre, hogy az érezd: de hiszen én nem is pihentem.

Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket!

 

Tetszett a cikk? Akkor csekkold az alábbiakat is!
Karácsonyi TV reklámok 
Ünnepi asztal képekben
Télapó korszak vs. kanapés filmek