Karácsony a pálmafák alatt

A Karácsonyról a legtöbb embernek a hófödte táj és a feldíszített fenyőfák jutnak először eszébe, amihez természetesen hozzátartozik a csípős téli időjárás. De hogyan telik a karácsonyi időszak az egyenlítőhöz közelebb eső vidékeken? 

Képzeld el, hogy pálmafák vesznek körül, a nap ragyogóan süt, a hőmérséklet pedig 30°C körül van. Most pedig képzeld el, hogy mindezt decemberben éled át, ráadásul a karácsonyi időszakban!

Azokban az országokban, ahol sosincs igazén tél, így kémény sincsen, a Mikulásnak gondjai akadhatnak a házba való bejutással. Ezért Floridában az a hír járja, hogy minden házhoz van pótkulcsa a Mikulásnak. Míg a legtöbb helyre szánnal érkezik , San Diegoban szörfdeszkán jut el egyik helyről a másikra. Ausztráliában a december nyárra esik, így a hónap közepétől egészen februárig a gyerekek a nyári szünetüket töltik. Egy délutáni barbeque a strandon sokszor a karácsonyi ünneplés részét alkotja. Mikor a Télapó Ausztráliához érkezik, hagyja, hogy a rénszarvasok pihenjenek egy kicsit, és a kengurukhoz fordul segítségért. Természetesen a meleg téli öltözetét is lecseréli a nyári egyenruhájára. Puerto Ricoban a Három Királyok hozzák az ajándékokat: január 6-án, Vízkeresztkor a gyerekek kiraknak egy dobozt tele fűvel, táplálékul a Napkeleti bölcsek tevéinek, akik ajándékokra és édességekre cserélik azt.

Nemcsak a Föld két féltekén, de országonként más-más szokások övezik a Karácsony ünnepét. Magyarországon például azoknak a gyerekeknek, akik jól viselkedtek egész évben, a kis Jézuska hozza az ajándékot, míg a legtöbb országban Santa Claus látja el ezt a feladatot.

Legyen szó akár az Északi-sarkról, vagy a trópusi országokról, a Karácsony szelleme független az időjárástól: mindenhol a szeretetről és a békéről szól.