Karácsony a filmvásznon

Ha karácsony, akkor a fa, a bejgli és a szaloncukor mellett amolyan kötelező elemmé váltak a karácsonyi filmek, amelyek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot! Kinek Mark Darcy rénszarvasos pulóvere, kinek a jó öreg Reszkessetek betörők, vagy az Igazából szerelem ugrik be a karácsonyi filmnézésről. Na de nézzük, milyen klasszikus alternatívákat rejteget még számunkra a filmvászon, ha valami “új” élményre vágyunk?

Saroküzlet (1940)


Főszerepben: Margaret Sullivan, James Stewart

Ernst Lubitsch vitte filmvászonra László Vilmos Illatszertár című színművét: a változtatás csupán annyi, hogy az illatszertárat bőröndüzletre cserélték az amerikai alkotók, a helyszín azonban Budapest maradt. A Váci utcai saroküzlet két alkalmazottja, Králik Alfréd és Novák Klára a kezdetektől fogva nem kedvelik egymást, majd képbe kerül egy ismeretlen levélíró, a tulajdonos Matusek Hugó (zátonyra futott) házassága, a végét pedig természetesen nem lövöm le. Mindenesetre ez a szívmelengető karácsonyi film adta az alapját az 1998-as remake-nek, A szerelem hálójáb@nnak, amelyben Tom Hanks és Meg Ryan játszák a főszerepet.


Az élet csodaszép (1946)


Főszerepben: James Stewart, Donna Reed

A fent említett, Frank Capra rendezte családi dráma minden idők egyik legkedveltebb karácsonyi filmje. Habár a kasszasiker elmaradt, az Amerikai Filmintézet beválogatta minden idők 100 legjobb amerikai filmje közé az alkotást, amelyet 5 Oscar-díjra is jelöltek. A történet középpontjában George Bailey áll, akit Szenteste megment az öngyilkosságtól Clarence, az őrangyala – és rávezeti arra, milyen fontos szerepet is játszik az elkeseredett férfi családja és a közösség életében. Kötelező megnézni.


Scrooge (1951)


Főszerepben: Alastair Sim, Jack Warner

A forgatókönyv alapjául Charles Dickens 1943-as Karácsonyi ének című klasszikus regénye szolgált (Az USÁ-ban ezen a néven forgalmazták a filmet). A film névadója és főszereplője és kemény, hidegszívű milliomos uzsorás aki gyűlöli a karácsonyt (többek között): a film gyakorlatilag az ő fejlődéstörténete és előtörténetének bemutatása: a karácsony szellemei látogatják meg és segítenek neki job emberré válni – a vége pedig, gondolhatjátok, hogy happy end.


Drágán add az életed! (1988)


Főszerepben: Bruce Willis, Alan Rickman

Az ezerarcú, szinte hajkoronával büszkélkedő Bruce Willis főszereplésével készült amerikai akciófilm egy kicsit kilóg a sorból a karácsonyi filmek listájából, egy kicsit több benne a verekedés és a lövöldözés a megszokottnál. Mindenesetre ha a céges karácsonyi partit terrortámadás fenyegeti, nem árt, ha Bruce a közelben van!


Karácsonyi vakáció (1989)


Főszerepben: Chevy Chase, Beverly D’Angelo

Az Amerikai vakációból és az Európai vakációból már ismert Griswold család újabb, kalandjaival ismerkedhetünk meg – amelyek ezúttal karácsonykor játszódnak. Az egész család a Szeretet Ünnepére készül, azonban ami elromolhat, az el is romlik. Vajon képes-e egy család romba dönteni a karácsonyt? Garantált a szórakozás – látod, milyen flottul megy nálad a készülődés?


A szomszéd nője mindig zöldebb (1993)


Főszerepben: Jack Lemmon, Walter Matthau

Az álmos amerikai kisvárosban a nyugdíjasok mindennapjaikat leginkább lékhorgászattal töltik. Az alapból gyűlölködő szomszédok, Gustafson és Goldman között igencsak lángra lobban a vita és megindul a másik parádés bosszantása, amikor is a szomszédjukba költözik egy csinos özvegyasszony, akire mindketten szemet vetnek.


Segítség, karácsony! (1994)


Stars: Steve Martin, Madeline Kahn

Amellett, hogy vitathatatlanul romantikus komédia a Nora Ephron rendezte Segítség, karácsony!, komoly témákat is körüljár. Az öngyilkosokra specializálódott lelki segélyszolgálat munkatársai nyújtanak segítséget szokatlan helyzetekben Szenteste a rászorulóknak – miközben nekik is megvannak természetesen a maguk problémái.


Aludj csak, én álmodom (1995)


Stars: Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Gallagher

A magányos, metrójegyeket áruló Lucy-nek egyedüli boldogságot a hétköznapjaiba az előtte elrobogó jóképű fiú, Peter hoz. Miután Lucy megmenti a sínek közé lökött srác életét, második látásra is beleszeret. Peter kórházba kerül, ahol is a nővér a fiú menyasszonyaként mutatja be Lucy-t a srác családjának, azonban Lucy a családdal töltött idő alatt rájön, hogy belezúgott Peter bátyjába, Jack-be. Mi fog történni, ha Peter felébred a kómából?


Hull a pelyhes (1996)


Főszerepben: Arnold Schwarzenegger

Ha valakit nehezen képzelek el karácsonyi vígjátékban, az Arnold Schwarzenegger. Egy elfoglalt üzletembert alakít, aki elhanyagolja feleségét és kisfiát, majd megfogadja, hogy a legjobb karácsonyi ajándékot, Turbo Mant veszi meg fiának, Jamie-nek, azonban azzal nem számol, ez a terve micsoda nehézségekbe ütközik!


Szerelem a végzeten (2001)


Főszerepben: John Cusack, Kate Beckinsale

Jonathant és Sarát összehozza a véletlen, no meg egy pár kötött kesztyű a lázas karácsonyi vásárlásban. Mindkettejük részéről kölcsönös a vonzalom, együtt töltik az estét úgy, hogy még egymás nevét sem tudják – majd el kell válniuk. De vajon összehozza a végzet ezt a két idegent valaha, amikor eszébe jutnak a másiknak? Évek múltán, amikor épp mindketten mással tervezik összekötni életüket? Kötelező karácsonyi romantika!