Ételek – mennyire fontosak az élethez, ugye? Rohanó világunkban azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy az étkezésnek nem csupán energia bevitelnek kellene lennie, hanem egy nagyszerű élménynek is, amely összehoz családokat és társaságokat.
Jamie Oliver május 19-én tartott Food Revolution napja arra akart mindenkit ösztönözni, hogy tegyünk egy lépést az egészséges életmód felé. Az esemény magyar nagykövetével, Povorör Judittal beszélgettünk.
Hogyan lettél Magyarország nagykövete ezen az eseményen?
Az eseményhez teljesen véletlenül csatlakoztam. Éppen az internetet böngésztem, amikor rátaláltam Oliver egyik alapítványára. Gyakran szoktam önkénteskedni, és az ilyen szervezések mindig felvillanyoznak, főleg, ha gyerekekről van szó. Végeztem egy kis kutatást, és arra bukkantam, hogy itthon még semmit sem szerveztek ezzel kapcsolatban. Olyan vagyok, aki úgy gondolja, hogy ha még valamivel nem foglalkozott senki, az biztos azért van, mert neki kell kézbe venni a dolgokat. Szóval kapcsolatba léptem az illetékes kampányfelelősökkel, és elküldtem nekik az ötleteimet, aztán engem neveztek ki mint magyarországi nagykövetet. És persze Jamie Oliver szellemisége is nagyon tetszik az egészséges életmóddal és helyes táplálkozással kapcsolatban.
Az esemény fő célja olyan FRD rendezvények szervezése volt, ahol a helyileg termesztett, friss alapanyagok voltak fókuszban, valamint fel akartátok hívni a figyelmet a jobb és egészségesebb táplálkozás oktatására. Milyen ötleteid voltak és hogyan sikerült őket megvalósítani?
Minden kicsit nehezen indult, és nem is volt túl sok időm – csak egy hónap igazából. Nagyon sok ötletem volt, mint például bevenni a természetgyógyászatban szerzett tapasztalataimat, megkeresni vegetáriánus és egészséges ételeket felszolgáló éttermeket, professzionális táplálkozási szakértőket és piacokat, de mivel az önkéntesség még nem annyira elterjedt itthon, stratégiát kellett változtatnom, és közvetlenül kapcsolatba lépnem a hétköznapok embereivel. A végén kilenc különböző helyszínen sikerült összehoznunk színes programokat. Volt főző show gyerekeknek, rajzverseny, nyílt sport nap, dietetikai tanácsadás, és még sok más is. Azt szerettük volna, ha eljut az emberekhez az az üzenet, hogy kis lépésekkel ők is sokkal tudatosabbá tudják tenni az életüket. Vegyenek zöldséget és gyümölcsöt a helyi piacokról ahelyett, hogy a szupermarketekben vásárolnák a külföldről behozott termékeket.
Elégedett vagy a magyar eseménnyel? Körülbelül hány ember csatlakozott a Food Revolution naphoz itthon?
Teljesen, a végső célt elértük. Természetesen, ez főleg a Jamie Oliver és az ő hozzáállásának a promóciója volt, és mindenkinek tetszett, hogy egy jó célért kellett együttműködni másokkal. Az általam indított Facebook oldal mellett az esemény híre rádiókban, a televízióban és napilapokban is megjelent. Tehát legalább a név, Food Revolution eljutott az emberekhez. Valamint, lesz egy beszélgetős műsor az egyik helyi rádióban, ahol havonta egyszer az egészséges táplálkozásról és ételekről fogunk beszélgetni.
Milyen tervek vannak az eseménnyel kapcsolatban a közeli és a távoli jövőt illetően?
Nagyon fárasztó, de örömteli kihívás volt ez számomra. A projektnek köszönhetően sok csodálatos emberrel találkoztam, akik rajongnak az ételekért és az egészségért. A jövőbeli tervek még nem publikusak, de azt elmondhatom, hogy néhány emberrel, akik részt vettek a FRD-en összeülünk majd egy ötletbörzére, hogy ötleteket gyűjtsünk, és olyan terveket állítsunk össze, ami tényleg beültetni a FRD ideológiáját a mindennapokba. Szeretnénk felhívni a figyelmet a tudatos és környezetbarát vásárlásra, az egészséges ételekre és végül, de nem utolsó sorban biztatni szeretnénk mindenkit, hogy fedezze fel újra a közös főzés és étkezés örömét.