Jubileumi Nemzeti Vágta

2012. szeptember 14. és 16. között immár ötödik alkalommal rendezik meg a magyar lovasélet legnagyobb szabadtéri rendezvényét, a Nemzeti Vágtát.Magyarországon az elmúlt 1100 évben töretlen volt a lovak és a lovaglás szeretete. A honfoglaló magyarok lóháton érkeztek meg a Kárpát-medencébe, és a lovakhoz fűződő szoros kapcsolat azóta is megmaradt. Elég, ha a magyar fogathajtók vagy öttusázók világraszóló eredményeire gondolunk…

A hagyományok életben tartására és továbbfejlesztésére jött létre négy évvel ezelőtt a Nemzeti Vágta azzal a céllal, hogy a hagyományokat modern köntösbe öltöztetve mindenkihez közel hozza a lovakat, a sokszínű lovassportot.

Magyarország egyik emblematikus helye, a budapesti Hősök tere szeptember 15-én és 16-án fellobogózott, hihetetlen látványú és egyedi hangulatú, 6200 négyzetméteres speciális lóversenypályává alakul, ahol Magyarország településeinek lovasai vágtáznak egy gyönyörű vándordíjért, az 1840-es évekből való huszárszablyáért és az 5 milliós fődíjért.

A szeptemberi Nemzeti Vágtát megelőzi a májustól augusztusig tartó 16 vidéki Elővágta, ahonnan minden helyszín két legjobbja lehetőséget kap, hogy a fővárosi megmérettetésen dicsőséget szerezzen településének.

A Nemzeti Vágta futamai mellett huszár hadi bemutató, fogatvágta, díjugratás, paralovas és lovastorna bemutató, kishuszár vágta szerepel a programban, ízelítőt adva a lovaglás különböző műfajaiból.

Magyarország közismert emberei, sportolói, színészei, zenészei is aktív szerepet vállalnak a Nemzeti Vágtán. A Kocsitoló versenyen egy szekeret tolnak be a célba, a Fogatvágtán Ben Hurként száguldanak majd a világon egyedülálló Biga kocsikkal, a Dámalovagláson a hölgyek megmutatják a lovaglás elegáns válfaját és a Jótékonysági Sztárfutamon egy-egy alapítványért szállnak nyeregbe és vágtáznak a magyar sztárok.

A Nemzeti Vágta azonban több mint egy lovas verseny, ez a fesztivál a magyar falvak és városok legnagyobb ünnepe, ahol a települések bemutatkozhatnak országnak-világnak az 56-osok terén felállított sátrakban, a Vágta Korzón.

A magyar városok, falvak nevezetességeinek, látnivalóinak megismerésén túl a Nemzeti Vágtára ellátogatók a magyar gasztronómia rejtelmeiben is elmélyülhetnek. A Műcsarnok oldalában a közkedvelt Országkonyha már szeptember 14-én megnyitja kapuit, ahol Magyarország jellegzetes ételeit és italait kóstolhatják meg a nézők. Az idei évben az Országkonyha kínálatában a libáé lesz a főszerep, hiszen a liba a magyar gasztronómia fontos alapanyaga, a magyar libamáj pedig világszerte kedvelt Hungarikum. A magyar konyha a liba elkészítésének számtalan módját ismeri. Az libagége leves, az egészben sütött liba, a zsírjában sült libamáj, vagy a tájjellegű ludaskása, a mangalica szalonnával tűzdelt libamell juhtúrós puliszkával, a kemencés libacomb almás-fahéjas lilakáposztával és az „örök klasszikus”, a libatepertő lilahagymával mind szerepel majd az idei Országkonyha kínálatában.

A Nemzeti Vágta látogatói bepillanthatnak egy honfoglalás kori tábor életébe, megcsodálhatják és megvásárolhatják a kézművesek portékáit, a gyerekeket pedig pónilovak és lósimogató várják.

A Nemzeti Vágta futamai, színes hamisíthatatlan magyar lovas programjai, a vásári forgatag évről-évre hazai és külföldi turisták tízezreit csábítja Magyarország fővárosának szívébe.

Aki eljön, megérti miért…

További információ a Nemzeti Vágta oldalán.