Jógára fel! – Interjú Torma Ágnessel és Molnár Orsolyával

Csinálják a háztetőkön, a lezárt Szabadság hídon, és a strandokon is. Igen, a jógáról van szó, ami egyre jobban lázban hozza a budapestieket. A jelenségrőlMolnár Orsolya és Torma Ágnes jógaoktatókkal beszélgettünk.

A két lány a Napozó nyári programját tette színesebbé a népszerű hétvégi jógáival, melyet augusztus végéig, jó idő esetén pedig még szeptemberben is, te is elcsíphetsz.

Hogyan kötöttetek ki a jógánál?

Orsi


Négy éve kezdem el az ashtanga jógát. Legelőször teljesen véletlenül választottam ki az első ashtanga jógastúdiót. Az óra felét nem tudtam megcsinálni, levegő után kapkodtam.  A végén úgy éreztem, vissza kell jönnöm ide, mert nem hiszem el, hogy mindenki meg tudja csinálni a gyakorlatokat, csak én nem. Ágival tavaly nyáron találkoztam, akkor meséltem el neki, hogy részt veszek egy flow oktatói tanfolyamon, amit végül együtt kezdtünk el. Ekkor jött az ötlet is, hogy jó lenne közösen csinálni nyáron egy szabadtéri jógaórákat. Ebből született meg a napozós projectünk.

Ági


A tavaly nyári képzés óta foglalkozom komolyabban a jógával, előtte már sok változatát kipróbáltam, voltam bikram jógán és megfordultam több stúdióban is. A mindennapi életem része a tavalyi képzés óta lett.

Egyre népszerűbbé a jóga Magyarországon is. Szerintetek minek tudható be a népszerűsége?

Orsi


Szerencse, hogy egyre népszerűbb. Mindannyiunk élete nagyon felpörgött, egyszerre akarunk több helyen és több mindent csinálni. Ezt a felgyorsult tempót valamivel ellensúlyozni kell. Erre nagyon jó eszköz a jóga, ahol megtaláljuk a nyugalmat, helyre tudjuk billenteni az egyensúlyt az életünkben.

Ági


Egyre több ember próbál tudatosabban élni, rendszert vinni az életébe. A jóga pont egy olyan mozgásforma, ami képes ezt az életmódot segíteni.

Rengeteg irányzata van a jógának, amiből párat már ti is említettetek. Kinek és melyik műfaját ajánlanátok?

Orsi


Ahogy népszérűsödik egy jelenség, annál több irányzata alakul ki, és annál többen látnak benne üzleti lehetőséget. Az ashtanga jóga, amit említettünk, egy tradicionális irányzat, Indiából ered, és a világ összes pontján ugyanazt értik alatta. A flow egy dinamikus irányzat, ami az ashtanga jóga alapjaira épül, légzéssel összekötött mozgás. Ez kevésbé kötött formájú, itt már az oktatón múlik, hogyan alakítja ki pontosan a flow sorozatát.

Ági


Szerintem mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló fajtát. Személyiségtől, fizikai állapottól függ, kihez mi illik. Mindenkinek ki kell próbálni, mindenkinek mást ad a jóga.

A ti életetekbe milyen változást hozott?

Ági


Nekem stabilitást, rendszert adott. Megtanított, hogy a testi-lelki korlátok meghaladhatóak.

Orsi


Miután abbahagytam a versenysportolást nem volt olyan mozgásforma, ami lekötött volna. Hozzászoktam, hogy a sportot összekapcsoljam a versenyzéssel. A jógát is kezdetben sportként közelítettem meg, egy olyan kihívás lett számomra, melyben saját magammal versenyezhetek.  Ahogy haladtam előre az utamon viszont fokozatosan sokkal többet adott egyszerű testmozgásnál.

A jóga önmagában is megállja a helyét, vagy inkább kiegészítő edzésként működik?

Ági


Használhatjuk kiegészítő testmozgásként is, hogy rugalmasabbak, hajlékonyabbak legyünk. Sokan, akik jógáznak, mást is csinálnak mellette. Én például másfél év kihagyás után most kezdek el újra futni.

Orsi


Én nem sportolok emellett semmi mást, a jóga teljes mértékben megadja, amire szükségem van.

Úgy látom, a jóga sokkal népszerűbb a nők körében.

Ági


Hogyha a jóga gyökereire gondolunk, régebben kifejezetten a férfiak kiváltsága volt a jógázás, a nők nem gyakorolhatták.

Orsi


Magyarországon tényleg a nők vannak többségben, de Amerikában vagy Nyugat-Európában sokkal több férfi jógázik, az ashtanga például kifejezetten férfias irányzatnak számít. Tavaly jártam Barcelonában egy tradicionális ashtanga stúdióban, ahol a 15 résztvevőből 3 volt nő. Ma Budapesten még úgy néznek a férfiakra a jógastúdiókban, mint a fehér hollóra.

Lehet izomtömeget is növelni a jógával?

Ági


Ez  teljesen egyénfüggő. Elsősorban a gerincoszlopot egyenesíti ki, szétnyitja a vállakat, lazítja a csípőt, szálkásít.

Orsi


Plusz erőteljesen méregtelenít, egészségesebbek lesznek a kötőszövetek, feszesebbé teszi a bőrt is.

Milyen gyakorlatsort próbálhatunk ki otthon edző segítsége nélkül?

Orsi


Jobb, ha először oktató segítségével foglalkozunk a jógával. A napüdvözletek könnyen megtanulhatóak, ez a mozgássor az alapja minden gyakorlatnak. Már azzal is nagy fejlődést érhetünk el, ha minden reggel megcsináljuk a gyakorlatot.

Ha ti sem szeretnétek lemaradni a jóga élvezetéről, menjetek a Napozóba, ahol 20-án, szombaton is egy remek órával várnak a lányok reggel fél 9-től.

 

 Fotó: Bársony Bence