Ivan & The Parazol: „Hihetetlenül jó közönségünk van”

Idén debütálnak a Szigeten, aminek 2014-ben ők szerezték a hivatalos indulóját is – hiszen egy külön köztársaságnak külön dal is kell – nyáron pedig eddig nem volt olyan fesztivál, ahol ne lettek volna ott. Persze ezek nélkül is dinamikus számukra az évszak – augusztus 6-án például a Budapest Park közönségét fogják felrázni a Mary Popkids-cel. Az Ivan & the Parazol frontemberével, Vitáris Ivánnal a Sziget-indulóról, fesztiválokról, setlistekről és külföldi karrierről beszélgettünk.Hogyan lett a Together a Sziget hivatalos dala? Volt valamilyen pályázat?

Mode Bizarre című második lemezünk írása alatt kerültünk kapcsolatba a Sziget munkatársaival, és pont ebben az időszakban kerestek az új himnusznak dalt. Mi is be lettünk ajánlva, és két-három dalt javasoltunk,  aztán ezekből választottak. Büszke vagyok arra, hogy már meglévő, megírt dalaink közül választottak, tehát nem „csak” erre írtuk a Togethert.

Miért pont a Together lehetett a Sziget himnusza?

Szerintem ez egy nagyon jó választás, mert a dal üzenete, a szövege is arról szól, hogy milyen az együt lét. Legyen az csak egy hét, vagy egy egész élet, az életünk arról szól részben, hogy hogyan tudunk együttműködni, együtt élni a körülöttünk levő embertársainkkal. A Sziget a nyár egyik legnagyobb bulija, és ehhez szerintem tökéletesen passzol ez a dal.

” Legyen az csak egy hét, vagy egy egész élet, az életünk arról szól részben, hogy hogyan tudunk együttműködni, együtt élni a körülöttünk levő embertársainkkal.”


Gerendai Károly szerint az, hogy a Together lett a fesztiválhimnusz, nagy lehetőséget kaptok a szélesebb körű ismertségre. Mennyire láttok esélyt a nemzetközi karriere magyar zenekarként?

Mindenképpen külföld felé is nagy ütőkártya, hogy az ország és Európa egyik legismertebb fesztiváljának lehetünk a himnusza, ez nagyon nagy szó. A Sziget Kft. emellett törekszik arra, hogy segítsen minket a külföldi érvényesülésben is, szóval sok munkával még sokkal tovább is eljuthatunk, de ez főleg rajtunk múlik.

Ti hogy álltok a fesztiválokkal? Most mint banda és régen mint egyszerű fiatalok?

Bevallom én a zenekar létrejöttéig, amikor is 18 éves voltam, még nem igazán jártam fesztiválokra. Persze a Szigeten voltam egy-kétszer, de sok jóból kimaradtam akkor még. A fesztiválozás nekem a zenekarral jött meg!

„Mindenképpen külföld felé is nagy ütőkártya, hogy az ország és Európa egyik legismertebb fesztiváljának lehetünk a himnusz”


Zenekarként mennyire kezditek érezni a különbségeket a fesztiválok között? Mit vártok a Szigettől?

Minden fesztivált más miatt szeretünk. Hogy mit várunk egy Sziget nagyszínpados bulitól? Még én sem tudom, mert három-négy éve el sem tudtam képzelni, hogy ott egyszer majd színpadra állhatok a zenekarommal. Hihetetlen.

A Facebook-oldalatokon írtátok, hogy a VOLT-os setlist annyira bejött, hogy maradtok annál. Mennyire nehéz egy jó setlistet összeállítani?

Nem véletlen, hogy külföldi és magyar szuperprodukciók is egyaránt kipróbált, bejáratott setlistekkel turnéznak. Ez kicsiben nálunk is így megy. Koncertről koncertre kiderülhet hogy mely számok működnek jól élőben, milyen sorrend az amire legjobban reagál a közönség. Most való igaz, hogy az ott bevált setlistet játsszuk a legtöbb helyen, és mindegyik koncerten valamivel még jobb lesz a dolog.

„Hogy mit várunk egy Sziget nagyszínpados bulitól? Még én sem tudom, mert három-négy éve el sem tudtam képzelni, hogy ott egyszer majd színpadra állhatok a zenekarommal.”


A legközelebbi nagy koncert a Parkban lesz a Mary Popkids-el. Milyen a viszony a két banda között?

Egy korosztály vagyunk, nagyjából egy időben kezdtük az egészet, és sok sok közös buli van már a hátunk mögött, szóval a jó viszony régóta tart. Most a Parkban is ez a dolog folytatódik.

Milyen egy hétköznapi, szerdai buli? Nincs ilyenkor egy kis félelem, hogy a közönség nem fog annyira pörögni?

Az a szerencsénk, hogy hihetetlenül jó közönségünk van. Akiknek teljesen mindegy hogy hétköznap, ünnepnap, péntek 13 vagy tőzsdekrach van. Ha meghallják a rock n roll-t sikítanak és táncra perdülnek. Így teszünk mi is.

A nyár a koncertekkel telik gondolom, de mi lesz ősszel? Mik a tervek?

Szeretnénk elmenni jó pár vidéki helyszínre, mivel az ottani közönségünk már hiányol minket, és mi is őket. Ezután pedig kilátásban van novemberben egy európai turné, de ez még szervezés alatt áll.


További interjúinkat ITT találhatjátok!

Az Ivan and the Parazol következő koncertjéről ITT olvashatsz bővebben!