Itt volt az ideje – Izgalmas hét a moziban

Sok sok kicsit szegényes hét után végre erős premierek várnak minket a héten a moziban. Visszatér Johnny Depp, aki majd egy évtized után végre egy komoly szerepet is magára erőltetett egy – hihetetlenül – érdekes témát feldolgozó filmben, de Nicholas Cage is visszatalált a filmvászonra egy kínos dilemmát végigkövető drámában. Jön még egy vámpíros film – de ezúttal egy jó, Tilda Swinton főszereplésével, hogy rengeteg év után végre ne csak büntessük a műfajt, és bemutatják a norvég Halálos mélységet is, aminek remek a sztorija, de már a trailere is unalmas és követhetetlen. Persze azért hátha… Heti filmpremierek.

Transzcendens – Johnny Depp mesterséges intelligenciaként újra komolyan színészkedik


Vannak filmek, amiknek már a trailerétől kirázza az embert a hideg. Ezek lesznek a jó filmek. Na meg az olyanok, amikben olyan színészek játszanak, mint például Johhny Depp vagy Morgan Freeman. Dr. Will Caster hiperokos tudós, aki az univerzum legnagyobb titkainak megfejtései előtt áll ugyancsak okos párjával, éppen emiatt hamarosan meggyilkolja egy technikaellenes csoport. Felesége viszont nem hagyja annyiban a dolgot és felhasználva életműveket – a gépet, mely magába foglalja az élet minden titkát, a Föld minden információját és az ember összes érzelmét – tovább élteti férje elméjét, ám hamarosan a mesterséges intelligencia egyre több tudásanyagot felhalmozva egyre nagyobb hatalmat követel – és ér el. Johnny Depp végre komoly szerepben használja fel színészi tudását. Ideje volt.


Halhatatlan szeretők – Az évtized első jó vámpíros filmje

Mikor már éppen azt hittük volna, hogy végre befellegzett a vámpíros filmeknek, bumm, betör a mozikba Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című alkotása, ami viszont legalább sok-sok (rengeteg!) évnyi bohóckodás után bebizonyítja, hogy lehet jó, komoly alkotást is készíteni a témán belül. A Halhatatlan szeretőkben egy vámpírpár újraéledő románcát nézhetjük végig, akiknek a boldogságába némiképpen beleront a feleség (Tilda Swinton) hugicája. Bizony, napjainkban a vámpíroknak már nem olyan könnyű embert ölni a közbiztonság miatt, így nem is teszik, helyette viszont egész remek 0-ás vérekhez tudnak jutni. Kis realitás, kis mese, sok vámpír, sok szenvedély – és végre elfelejthetjük a Twillightot.


Joe – Nicholas Cage visszatér


A Joe a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be és jelölték Arany Oroszlánra, a másik főszereplő, Tye Sheridan pedig meg is kapta a a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat alakításáért. Joe (Nicholas Cage) börtönt megjárt favágó, aki csupán dolgozni akar és elkerülni a bajt – esze ágában sincs ugyanis visszakerülni a dutyiba. Egy nap jelentkezik nála egy fiú, akiről hamar kiderül, hogy alkoholista apja folyamatosan veri, ám a srác inkább tűri a megpróbáltatásokat családja érdekében. Joe nem akarja tétlenül nézni az erőszakot, megpróbál megtenni minden tőle telhetőt, hogy megmentse a tinédzsert és családját az alkoholista apától, ám közben egyre közelebb és közelebb kerül ahhoz, hogy újra törvényt szegjen.

 


Halálos mélység – Jó sztori, látszólag unalmas köntösben

A trailertől nem dobtuk el az agyunkat, holott izgalmas témát dolgoz fel a norvég film. A nyolcvanas években óriási mennyiségű földgázt és kőolajat találtak a norvég partok közelében, ám technika még nem volt arra, hogy lejussanak fél kilométer mélybe, arra pedig végképp nem, hogy onnan fel is hozzanak bármit. A verseny viszont elkezdődött, amibe egy testvérpár is nagy szerepet vállalt, ám egyik hamarosan meghalt, a másik pedig elkezd gyanakodni, hogy az eset talán nem is baleset volt. Érdekes sztori, de a trailer nem győzött meg minket arról, hogy izgalmas filmmel állunk szemben, ahogyan a szereplők játéka sem túl kiemelkedő első blikkre.