Itt vannak a legérdekesebb Oscar-rekordok

A filmipar legnagyobb és a világ legismertebb díjának történelme megannyi érdekes rekordot rejteget.

Nézd velünk az Oscart a Neked Csak Dezsőben!

Neked Csak Dezső – Február 29. 01:00

A díjátadót élőben közvetítjük a Funzine oldalán!


 

A legtöbb jelölést díj nélkül az 1985-ös The Color Purple-t és az 1977-es The Turning Point gyűjtötte be, bár mindkét film 11 jelölést kapott, de egyikből sem lett díj. Volt már persze példa teljes tarolásra is: a 2003-as Gyűrűk Ura: A király visszatér 11 jelölést kapott – és az este folyamán az összes díjat be is gyűjtötte

Kevin O’Connell sound mixer még szomorúbb lehet, ha szóba jön az Oscar: eddig 20-szor jelölték (először 1983-ban, legutóbb 2007-ben), ám jelölését díjra sose válthatta.

A legsikeresebb Oscar-gyűjtő Mark Berger sound editor, aki négy jelöléséből négy díjat meg is nyert.

A legtöbb Oscarral mellesleg Walt Disney rendelkezett: otthon 22 díjat tehetett ki a polcra, 22 éven át nyert minden évben 1941 és 1962 között, 1953-ban egy éjszaka alatt pedig négy alkalommal mondhatta el köszönőbeszédét.

A legsikeresebb Oscar-család eddig a Newman-klán volt. Tagjai 86 jelölést gyűjtöttek be, ebből 45-öt Alfred Newman – a többi jelölést testvérei és fiai gyűjtötték össze.

A legrövidebb szerepléssel Beatrice Straight kapott díjat az 1976-os Networkért legjobb női mellékszereplő kategóriában. Összesen 5 perc 40 másodpercig szerepelt a filmben. Volt, aki ennél rövidebb szerepért kapott jelölést: Hermione Baddeley az 1959-es Room at the Topért vihetett volna haza díjat – összesen 3 perc 32 másodperc erejéig tűnt fel a vásznon.

A leghosszabb film, ami jelölést és díjat  kapott a 431 perces Háború és béke volt. Szovjet filmként nyerte meg a Legjobb külföldi film kategóriát. A leghosszabb film, ami a Legjobb film jelölést vihette haza a 238 perces 1939-es Elfújta a szél volt, a legrövidebb pedig a 94 perces Marty 1955-ből.

A Legjobb külföldi film kategóriájának nyertese mellesleg Franciaország 36 jelölésével, amiből 9-et váltott díjra. Ez nem elég ahhoz, hogy a legsikeresebb ország is legyen a kategórián belül: Olaszország ugyanis 10 díjjal büszkélkedhet. Mellesleg… Reméljük Franciaország nem idén nyeri meg 10-ik díját.