Jásdi Istvánnal a késő őszi naplementében beszélgettünk. A körben, a Paloznak és Csopak között elterülő völgy szőlői lassan elveszítik sárga és vörös lombjukat, a Balaton alig látszik ki az emelkedő párából. Poharunkban természetesen Csopaki Rizling.
– Egy éve nyitott Csopakon a „Jásdi Borterasz”. A környezetbe harmonikusan belesimuló, a mögötte álló klasszicista borházat inkább kiemelő, vörös kővel borított épületben otthonosan elegáns, egész évben nyitva tartó borkóstoló és borétterem működik. Hogyan vált be a Borterasz, milyen volt a szüret, milyen borokra számíthatunk a 12-es évjáratból?
– Újfajta vendéglátást teremtettünk a keddi szünnapokat kivéve minden délután nyitva tartó üzlettel. A bátorítást az adta, hogy kitűnően működik három éve a 71-es úton a csopaki vasútállomással szemben vinotéka-borbárunk. Úgy gondoltuk, hogy a legjobb csopaki borokhoz méltó környezetet, méltó kiszolgálást és hozzájuk hasonlóan magas színvonalú ételkínálat jár. Hamar felfedezték a helyet a borok szerelmesei, jönnek ide az egész országból és hozzá tehetem a világ majd minden tájáról.
A borvilág nyilvántartja azokat a helyeket, ahol egyedi karakterű, különleges minőségű borokat lehet kóstolni a termőhely által hitelesített környezetben. Aki hozzánk jön, az minden időpontban megkóstolhatja a borainkat, kaphat a legfinomabb balatoni és hazai sajtokból, sonkából összeállított pompás hidegtálat, ha egy 10-12 fős csoport előre bejelentkezik, friss borvacsorát is készítünk számukra. Rendszeresen tartunk tematikus kóstolókat kedves kollegáink boraiból, meghívunk sztár-séfeket és igyekszünk követni a termékek szezonalitását. Vendégeink meglátogathatják a pincét és körbe vezetjük őket a legjobb dűlőkben. Szóval – hál’ Istennek jól működik a Borterasz.
-És az évjárat?
– Féltünk tőle nagyon. Talán még emlékeznek rá, hogy 2010-ben kivételesen csapadékos volt a nyár. Akkor majdnem 1000 mm eső esett a Balaton körül. Azóta viszont szárazság van. Két év alatt annyi sem esett, mint 10-ben fél év alatt. 2011-ben ez nem okozott nagyobb kiesést, mert a talajban jelentős víz-tartalékok voltak. 2012 nyarára, ahogy a tóból, úgy a talajból is elfogyott a víz. Sínylődtek a szőlők. Minket legalább a tavaszi fagyok megkíméltek. Attól tartottunk, hogy nemcsak a mennyiség lesz szegényesebb, de a borok minőségét is rontja a hosszú kánikula. Szerencsére azok, akik hozzánk hasonlóan időben szüreteltek, azok boraiban megmaradtak a savak, az íz és illat-anyagok. A szárazságnak pozitív hozadéka lett a szokásosnál is magasabb szárazanyag-tartalom. Nagyszerű borok érnek ebből az évjáratból a pincében.
– Terveik?
– Környékbeli kollegáinkkal, nemcsak borászatokkal, de vendéglősökkel, szállodásokkal, a Balaton Golf pályával, vitorlás kölcsönzőkkel megalapítottuk a Balatonikum klubot, hogy egy idegenforgalmi kínálatba szervezzük a Balatonalmáditól Udvariig terjedő térség egész évben elérhető minőségi kínálatát. Januárban a hagyományossá váló „Az olaszrizling szerintem” rendezvényünket, amelyen az ország legkiválóbb borászai méri össze legjobb rizlingjeiket, ezúttal megnyitjuk a nagyközönség számára is. Ez a karácsonyi időszakot követő első fontosabb rendezvényünk. Aztán lassan bemutatjuk az új borokat. Folyamatosan zajlik az élet a Vinotéka-borbárban és a Borteraszon is.