Inspiráció és gyakorlatiasság

Szűcs Ágnes a Gombold újra – divat a magyar! pályázatra jelentkezett, és mindjárt különdíjjal is távozott a március 31-i gáláról. A kezdetekről és a kerülőutakról kérdeztük.Nem éppen átlagos, hogy valaki 33 évesen kezdjen ruhákat tervezni. Hogyan és mikor jöttél rá, hogy az életed része lesz a divat?

Valóban, 33 évesen kezdtem egyetemre járni, de nem ruhatervezést tanultam, hanem képzőművészetet (tervezőgrafikát). A ruhatervezés 10-12 éves korom óta érdekel, azóta gyakran rajzolgatok ruhákat, és remélem, hogy valóban komoly része lesz majd az életemnek a divat. Korábban foglalkoztam már menyasszonyi ruhák tervezésével és készítésével, jelenleg azonban grafikusként keresem a kenyeremet.

Van valaki a családodban, aki dolgozik a divatszakmában, aki segített céljaid elérésében?

Édesanyám eredetileg rajztanár, de imádott varrni, és öt év tanítás után inkább alapított egy ruhakészítő vállalkozást, így már kiskoromban megtanultam varrni, és sok mindent meg is varrtam magamnak, sokat kísérleteztem. Neki nagyon sokat köszönhetek.

Mesélj egy kicsit a munkáidról, terveidről: kik inspirálnak? Van olyan tervező, akinek különösen tetszenek a tervei?

Szinte bármi és bárki inspiráló tud lenni… A város forgataga, a csodás régi épületek, az utca embere, a természet formái és színei, más kultúrák és most például, a pályázat kapcsán, a különféle népviseletek… Annyi inspiráló inger ér, hogy valójában képes lennék egész nap ötleteket gyártani. Ami a példaképeket illeti, legnagyobb hatással a közelmúltban elhunyt magyar származású keramikus, Eva Zeisel volt rám. Az ő gondolatai nagyon mélyen inspirálnak. A divatvilágban jelen pillanatban talán Dries van Noten a legnagyobb kedvencem.

Ha jellemezned kellene egy szóval a ruhákat, melyeket készítesz, mi lenne az?

Kézműves.

Volt már rá példa, hogy részt vettél versenyen, pályázatokra neveztél?

Eddig még nem mertem efféle versenyen indulni, habár korábban jelentkeztem már a Divatkreátor tévéműsorba, oda azonban nem jutottam be.

Szerinted miben térnek el a terveid a Gombold újra mezőnyéből?

Hordható és modern darabokat készítettem, amelyeken azonban mégis „átjön” a népviselet hangulata és kézművessége.

Szűcs Ágnes az interjú elkészülte után kapta meg az Our Style különdíját: három hónapig árulhatja termékeit az üzletben. Ha tetszenek a képek, egy próbát megér!