Indul a Design Hét Budapest 2015!

Szeptember 25. és október 4. között zajlik a hazai design szakma egészét megmozgató, széles közönséget vonzó Design Hét Budapest 2015. Idén Spanyolország lesz a díszvendég, ami szakmai szemmel nézve igazán rendkívüli hiszen Barcelonát 120 éve a világ legfontosabb kreatív központjai között tartják számon. Változatos programokkal, különleges kiállításokkal várnak minden érdeklődőt.


Design Hét

A 12. Design Hét Budapest a Home Sweet Home kiállítással nyílik, mely különleges helyszínen és szakmai közegben, az Iparművészeti Múzeumban fog zajlani. A múzeum helyszíne azért is különleges, mert a hazai design szakma legrangosabb elismeréseinek, a Magyar Formatervezési Díjhoz és a Design Management Díjhoz kapcsolódó kiállításnak valamint a Kollektív képzelet – Ibero-amerikai designbiennálé (BID14) utazó kiállításnak is helyszínéül szolgál. A kiállítások 2015. szeptember 25-től november 15-ig tekinthetők meg az Iparművészeti Múzeumban.

A Design Hét azzal a céllal jött létre, hogy változatos programokkal népszerűsítse a design témakörét, valamint hogy a szakma számára továbbfejlődési lehetőséget biztosítson. Filozófiájuk alapja, hogy a felgyorsult technológiai folyamatok következtében az otthon az ember életének központjává válik. A Design Hét  tárgyaiban olyan technológiát használnak, amely lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, és amely helyettünk gondolkodó tárgyakat képes létrehozni.
Home Sweet Home

A Design Hét Budapest, a Home Sweet Home kiállítással kezdődik. A tárlaton megtekinthetjük, hogy a globalizáció, a technológiai forradalom, a környezetvédelem és a közösségi gazdaság hogyan öltenek testet tárgyakban. A kiállítás a nagyközönség és a szakma számára is befogadható, elsősorban a hazai designszcéna szereplőinek munkáiból áll.
Kollektív képzelet – Ibero-amerikai designbiennálé (BID14)

A kétévente Madridban megrendezésre kerülő Ibero-amerikai Designbiennálé a világ legfontosabb kortárs Ibero-amerikai designrendezvénye. A legutóbbi rendezvényen 400 alkotás került itt bemutatásra. A hatalmas anyagból 60 alkotás és 80 tabló tekinthető meg a kollektív képzelet kiállításban. A tárlatban fontos szerepet kap a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi tudatosság.
Design Management Díj 2015

A Design Management díjat 2009 óta olyan hazai intézményeknek és vállalatoknak adják át, akik a designt példaértékűen építik bele a vállalatirányításba. A díjat idén a társadalmilag felelősen gondolkodó Hello Wood szervezet nyerte meg. Kimagasló designmenedzsment tevékenysége miatt négy szervezet nyert kiállítási jogot: Borecet Kft., Laposa Birtok Kft., Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Liszt Ferenc Zeneakadémia. A Design Management Díjjal elismert és a kiállítási jogot nyert pályaművek megtekinthetőek az Iparművészeti Múzeumban.


Magyar Formatervezési Díj 2015

A nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett Magyar Formatervezési Díj pályázatra négy kategóriában (termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka) érkeztek pályázatok. Az idei pályaművek friss és innovatív design-alkotások.


Díjazottak:

Biela kül- és beltéri székcsalád – Karakteres megjelenésű, az időjárási viszontagságoknak ellenálló, könnyen előállítható, kül-és beltéri használatra egyaránt alkalmas székcsalád.


termék kategória

Alkotó: KERÉKGYÁRTÓ András

Gyártó: NEZOZEN Kft.

 

London LED Lantern kültéri LED lámpatest – Letisztult formavilágú, korszerű, energiatakarékos LED-es közvilágítást tesz lehetővé.


termék kategória

Alkotó: NIETO Ramón

Megrendelő, Gyártó: Lumino-Tech Kft.

 

Hand-in-Scan – Kézhigiéniai rendszer, mely kézmosás után visszajelzést ad a kezek higiéniai állapotáról.


termék kategória – megosztott díj

Alkotó: Flying Objects Design Stúdió Kft.

Gyártó: HandInScan Kft

 

LUMINARI GLASS üvegburkolat termékcsalád – Egyszerűen gyártható és beépíthető, sokrétű felhasználásra alkalmas, különös látványú üvegburkolat.


termék kategória – megosztott díj

Alkotó: S’39 Hybrid Design Manufacture

Gyártó: Rákosy Glass Kft.

 

A grill művészete – könyv – A különleges szakácskönyv minden példánya kézzel, egyedileg készült.


vizuális kommunikáció

Alkotó: BARÁTH Dávid

Megrendelő: M PROFOOD Zrt.

Gyártó: MPB Hungary Kft.

 


STELLA ORIENTIS nagysebességű magyar expresszvonat – Derűs hangulatú, távolsági vasúti személykocsi-család.

Alkotó: LENKEI Balázs

Szponzor: MÁV Zrt. / MÁV Plc

Moholy- Nagy Művészeti Egyetem

 

Wor.my horgászbot – Multifunkcionális, törhetetlen, akár több évtizeden keresztül is működőképes horgászbot.

Alkotó: NÉMETH Szabolcs

Gyártó: Vas 15 Bt. / Vas 15 Lp

 

Különdíjban részesültek:

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja

PROVO-CUT divat- és textiltervezés – A kollekciót formabontó anyaghasználat, formakialakítás, esztétika és funkcionalitás jellemzi.


diák kategória

Alkotó: MERÉNYI Zita Bettina

Moholy-Nagy Művészeti EgyetemEmberi Erőforrások Minisztériuma vizuális kommunikáció

Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja

Arcus Temporum Fesztivál – arculat – Korszerű, játékos, jól képzi le a tartalmat.

vizuális kommunikáció

Alkotó: TAKÁCS Benedek

Megrendelő: Pannonhalmi Főapátság

Gyártó: Mondat Nyomdaipari Kft., Rulity Kft.

 

HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíja

Rutil lámpatest – Lámparendszer melynek alapelemét egy hexagonális alumínium lámpatest alkotja, a testen belül elhelyezett Led-égők végtelen variációban világíthatják be az adott teret.


termék kategória

Alkotók: HÉDER János, INARCHI Kft.

Gyártó: INARCHI Kft.

 

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja

Perceptual Thinkers alternatív öltözékkollekció – Az autizmussal élő felhasználók számára plusz funkciókkal rendelkező ruhadarabok.

diák kategória

Alkotó: SZALKAI Dániel

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

 

A Budapest Design Week 2015 programjairól és nyerteseiről ITT olvashatsz!

Olvasd el interjúnkat Osvárt Judittal, a Budapest Design Week 2015 projektvezetőjével ITT!

Please Do Touch The Artwork – Beszámolónk a Második otthon kiállításról ITT!

WAMP a design héten ITT!

Rekontextualizált találkozások – Beszámoló a conTEXTről ITT!

Divat, mint moduláris rendszer – Beszámoló ITT!


 

További információk ITT!

Facebook-oldal ITT!