Így legyél környezettudatos!

1972-ben ezen a napon rendezte meg az ENSZ az első környezetvédelmi világkonferenciáját, melynek keretében megalapították a United Nations Environment Programme-ot. A szervezet célja, hogy elősegítse a nemzetközi környezetvédelmi összefogást, és felkészüljön az esetleges természeti katasztrófákra. 

A jeles nap alkalmából megmutatunk Neked néhány ötletet, amivel te is segíthetsz Földünk megóvásában.


Légy kis kertész!

Vedd magad körbe növényekkel. Ha kertes házban élsz, ez könnyedén kivitelezhető, de lakásban is van megoldás. Vegyél szobanövényeket, a bolti fűszerek helyett pedig szerezz be cserepes fűszernövényeket.


Vásárolj tudatosan!

Próbálj meg olyan termékeket vásárolni, melyek csomagolása újrahasznosított anyagokból készült. Ne költsd a pénzt feleslegesen, csak akkor ha valódi szükségleteidet elégíted ki. Nejlonszatyrok helyett válaszd az újrahasznosított papírzacskókat.


Spórolj otthon is!

Használj energiatakarékos háztartási gépeket és izzókat, és mindig oltsd le a lámpát, miután elhagyod a szobát. Ha nem vagy otthon, mindent áramtalaníts. A vízzel is spórolhatsz, ha beszerzel egy víztakarékos zuhahnyózfejet, vagy az összegyűjtött esővizet felhasználod az autómosáshoz.


Takaríts zöld módra!

Szerencsére a szupermarketekben már vásárolhatóak környezetbrát tisztítószerek is, válaszd ezeket a termékeket. Sőt, ha szétnézel a spájzszekrényedben szintén találhatsz remek tisztítószereket. Az almaecet például kitűnően harcol a vízkő és zsírfoltok ellen, a sütőpor pedig súrolószernek sem utolsó.


Gyűjts szelektíven!


Városszerte egyre több szelektív hulladékgyűjtő van, használd hát őket. Ha valamilyen háztartási eszközöd elromlott, először próbáld megjavíttatni, mielőtt kidobnád.


Csak sportosan!

Kocsi helyett pattanj biciklire, vagy használd a tömegközlekedési eszközöket. Bár az ökoautók még nem annyira elterjedtek Magyarországon, de már itt is szert tehetsz egyre, vagy akár bérelhetsz is egy ilyen járművet.


Tájékozódj!

Informálódj a közeledben lévő környezetvédelmi akciókról, és vegyél részt bennük. Kísérd figyelemmel a legújabb környezetbarát termékek megjelenését, és használd őket. Mutass példát az ismerőseidnek.

Szerencsére rengeteg környezetvédelmi csoport van, melyek már hosszú évtizedek óta harcolnak földünk élhetőbbé tételéért. Ismerd meg a legnagyobb szervezeteket!


Greenpeace

Az 1971-ben, Kanadában alapított környezetvédő szervezetnek ma 45 ország a tagja, Magyarországon 2002-től van irodájuk. Világszerte több mint 400.000 aktivista segíti munkájukat.


Céljuk, hogy felhívják a figyelmet azokat az emberi tevékenységekre, melyek károsak a környezetünkre. Látványos és nemzetközi akciók keretében figyelmeztették már többször is a multinacionális cégeket a környezetszennyezés és állatkísérletek beszüntetésére. Emellett kampányt folytatnak az esőerdők védelméért és a tengerek élővilágának megmentéséért is.Magyarországon az ő kezdeményezésükre vezették be a szmogriadót a fővárosban.


World Wide Fund for Nature

55 éve működik a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi szervezete. A WWF 4,7 millió tagot számlál, 96 országban működik és 4400 embert foglalkoztat.

Fő céljuknak a Föld biológiai sokszínűségének a megőrzését tekintik. A szervezet mindig más és más veszélyeztetett állatfaj megmentéséért küzd. Így a ‘60-as években a Galapagos-szigetek élővilágáért emeltek szót, a következő évtizedben tigrisvédelmi programot jelentettek be, a ‘80-as években pedig az óriáspandák megmentéséért kezdek harcolni. A fekete-fehér állat azóta is a WWF címerállata.

A WWF hazánkban is sikereket ért el. Visszatelepítette a hódokat azokra a régiókba, melyekről majdnem teljesen eltűntek, illetve jelentős szerepet játszott a környezetvédelmi területek kialakításában és védelmében.

Hozzájuk fűződik a Föld órája esemény is, melyet minden évben március utolsó szombatján tartanak meg. A világ különböző pontjain ilyenkor egy órára lekapcsolják a fényeket, hogy így hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyére.