November 3-án ünnepeltük a japán kultúra napját, melyről mi is megemlékeztünk már több cikkünkben (ITT, ITT és ITT is), november 8-10. között pedig a Központi Vásárcsarnokban otthont kapó Japán Nemzetiségi Napokon merülhetünk el jobban a keleti kultúrában. Gasztróajánlókban már olvashattatok a legjobb budapesti teázókról, most pedig ahhoz adunk tippeket, hogyan készítsd el egyszerűen, de nagyszerűen házilag a japánok eledelét, a sushit!
Hozzávalók
- 200-250 g rizs (kifejezetten ázsiai ragadós, rövid szemű)
- 100 g füstölt lazac
- algalapok (nori)
- szójaszósz
- wasabi
Elkészítés:
- A rizst főzzük kétszeres mennyiségű vízben, majd hagyjuk összetapadva. A vízbe ne tegyünk sót, hiszen a lazac, az alga is, a szójaszósz pedig pláne sós.
- Vágjuk fel a lazacot keskeny csíkokra. Terítsük ki az algalapokat, majd az egyik végüket kenjük meg egy kevés vízzel. A száraz végére tegyünk rizst, helyezzük rá a lazaccsíkokat, arra tegyünk még egy kis rizst, majd szorosan és lehetőleg egyforma vastagságban tekerjük fel, a benedvesített lap szépen rátapad majd a tekercsre.
- Hagyjuk 10-15 percet pihenni, aztán egy éles késsel vágjuk fel 3-4 centis darabokra, és máris tálalhatóak szójaszósszal és wasabival.