Így is kinézhetne a Nyugati

Hiába bukkannunk egyre több felújítot térbe a városban sétálva, vannak még fejlesztésre váró területek. A Nyugati pályaudvar mögötti terület is ilyen.

Korábban már írtunk arról, hogy a városvezetés régóta gondolkozik azon, hogyan is tudná hasznos funkciókkal ellátni Budapest elhanyagolt területeit. A Nyugati Pályaudvar mögötti rész is azért kiállt, hogy végre történjen vele valami.

A “Nyugati ligetként” vagy “Podmaniczky ligetként” elnevezett területrekonstrukció már több éve az önkormányzat napirendjén van, Tarlós István már 2010-es választási programjában is utalt rá.


„A fejpályaudvarok ügye Európában mindenhol fontos kérdés. Ezek a 19. század végén még a város peremére épültek, de azóta a területet a városok benőtték. Helyük, pozíciójuk már nem megfelelő, és nagyon értékes városi területeket foglalnak el. Ilyen a Nyugati mögötti terület is” – nyilatkozta Finta József, Kossuth díjas építész.

A férfi elmondta, azért is fontos, hogy milyen szerepet szánunk a Nyugati Pályaudvar mögötti területnek, mert karnyújtásnyira van Budapest belvárosától és az olyan forgalmas és elegáns környékektől, mint Az Andrássy út.

Finta szerint a Liget projectben megálmodott múzeumok bőven elférnének a Nyugati mögött is.


„Én a zöldterületet nem terhelném múzeumokkal, hiszen annyi szép, üres épület van amúgy is Budapesten. A Liget legyen a pihenésé, a Nyugati mögötti terület pedig Central parkos miliőjű hely lehetne, a korzózás, az aktív pihenés helyszíne. Ha a Liget-projekt valóban leállna, akkor itt lehetne építeni hasonlót. De én kisebb múzeumokat tervezek a Nyugati mögé, hogy inkább pezsgő, városi parkként működjön” – nyilatkozta Finta az indexnek.

Az építész egy különleges tervet készített a szóban forgó terület hasznosítására. A vasúti sínek felé betonfalat húzna, így egy kétszintes, részben beépített, részben parkos területet hozna itt létre.

Bár a látványtervek közlését nem engedélyezte, valószínű, hogyha Finta elképzelései valóra válnának, egy újabb színfolttal gazdagodhatna a város.

forrás: index