Így fog kinézni a megújult Múzeumkert

Nemsokára még nagyobb élvezettel mehetünk a Magyar Nemzeti Múzeumba. A Múzeumkertre hamarosan rá sem lehet majd ismerni.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és az Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnap hirdette ki a Múzeumkert-ötletpályázat eredményeit. A mindenki számára nyitott pályázat legfontosabb célja az volt, hogy a múzeum ötleteket gyűjtsön a Múzeumkert korszerű felújításához. A zsűri olyan elképzeléseket várt, melyek tiszteletben tartják az épület műemléki jellegét és a Palotanegyed zöldfelület-igényét is kiszolgálják.

A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. Az első díj 2 millió Ft, második díj 1,5 millió Ft, a harmadik 1 millió Ft jutalommal jár.

A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte. Tervük harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt volt, ráadásul ez felelt meg legjobban a kiírásban szereplő alapelveknek.

A második díjat a Pagony Kft-t érdemelte ki a pályamű értékes ötletei és a terv igényes kidolgozásáért. A harmadik nyertes pályaművet Stéhli Zoltán Imre készítette, aki a pályaművének első két tablójával, átgondolt és harmonikus alaprajzaival, valamint látványterveivel érdemelte ki a zsűri elismerését.

Az értékelés során a bizottság elsősorban a műemléki elvárások és szempontok betartását vette figyelembe. Pozitívan ítélte meg, ha a pályázók a 19. századi kert úthálózatának és növénycsoportjainak, valamint a szobrok, emlékművek, kerítés védelmére is hangsúlyt helyeztek, és szem előtt tartották a kerttel együtt élő kulturális közintézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum épületének adottságait. A pályázat a 19. századi hangulat újrateremtése mellett ahhoz is ötleteket várt, hogy melyek a ma felmerülő egyéni és közösségi használati igények, és hogyan tudnak ezeknek megfelelni a tervek.

Bár az ötletpályázat kiírásában a történeti kert rekonstrukciója volt a legfontosabb szempont, a végleges tervek elkészítésekor legalább ennyire fontos lesz a meglévő faállomány védelme. A megújult Múzeumkert 2017. december 31-ig készül el.