Húsvéti programok vidéken

Szeretnéd újraélni a hagyományos húsvéti szokásokat? Mutatunk pár vidéki helyet, ahol a locsolkodás, és a tojáshímzés még elmaradhatatlan kelléke az ünneplésnek.

Szentendrei Skanzen

A szentendrei skanzen a vallási rituálékat sem hagyja figyelmen kívül, így a szokásos istentisztelettel kezdi az ünneplést, majd a régi hagyományok megelevenítésekével folytatják, miközben folklór művészek szórakoztatják a közönséget. Lesz tojáshímzés, kalácskészítés, csoportos játékok gyerekeknek és koncert a felnőtteknek. Március 27 és 28-án várják az érdeklődőket a Húsvéti fesztiválra.
 Várkapunyitó ünnepség Szigligeten

A szigligeti húsvét programkínálata a 13. századi vár köré épül. Valamennyi korosztály számára tartogat érdekességet ez a három nap. A gyerekeket az alsó várban található nagy színpadon végvári apróddá avatják, továbbá zenés programok, bábjáték várják őket, de a felnőttek részére is rengeteg szórakozási lehetőséget biztosítanak a szervezők. A húsvéti várkapunyitót  március 27-én tartják.
Palóc Húsvét Hollókőn

2016. március 26. és 28. között folyamatos program várja a bájos ékszerdoboz faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időben. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek.
Matyó Easter in Mezőkövesd

A matyó hagyományokat az idén 15. alkalommal ünneplik meg a Matyó Húsvét keretén belül! Húsvét vasárnap és hétfőn sztárvendégek, valamint a Matyó Néptáncegyüttes és a térség hagyományőrző csoportjainak műsora szórakoztatja a látogatókat. Az utcákon kézműves és gasztronómiai termékek vásári forgataga fogadja az érkezőket. A tojásfestés és a színpadi programok mellett húsvéti ételszentelés, kóstolás és népi játékudvar színesíti a kínálatot. Hétfőn 5 alkalommal láthatnak locsolkodást a Hadas városrészben, a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán a gyerekek kedvence a húsvéti állatudvar (nyuszi, csibe és bárány simogató), valamint Kovácstalálkozó fogadja az érdeklődőket. Az ünnep idején nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak valamint a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. A településrészek közötti közlekedést hangulatos városnéző kisvonat segíti.