Hungarikum: Írva ismerszik meg a magyar

A magyarok ismét bebizonyították (már jó ideje), hogy úgy tudunk forradalmasítani egy szabadalmaztatott micsodát, mint senki! Íme mindenki kedvenc golyóstollának története, dióhéjban!

Az úgy volt, hogy összesen heten kísérleteztek a tökéletes golyóstoll létrehozásával az 1800-as évek végétől az 1900-as évek elejéig, megelőzve a mi Goy Andorunkat. A tervezők úgy adták egymásnak a tollat, mint olimpikonok az izzó lángot. 1938-ban, Goy végül már nem bírta tovább nézni feltalálótársainak szenvedését, így egy falat gulyás és egy kupica törköly között odavetette nekik a nemzetközi gyártásra szánt mintadarabot. Ebben a prototípusban már nem akadozott a tinta, és nem is folyt ki a gravitáció hatására. Vagyis, Goy Andor megszüntette a gravitációt… Na, ez már valami! Ezt a golyóstollat csiszolta tovább Bíró László József, aki az első rugósszerkezetet integrálta a csodatoll-testbe. A készterméket megvásárolta a Goy és Kovalovszky cég, hozzáadták a praktikus nyomógombot, és végül GOPEN név alatt kezdték el a terjesztést Európa szerte, a második világháború hajnalán. A zsidó származású Bíró Argentínába kényszerült, ahol továbbfejlesztette a tollat és Birome néven szabadalmaztatta.

Ennek köszönhetően, több országban is a mai napig ehhez a névhez kötődik a golyóstoll: spanyolul birome, franciául biron, angolul pedig gyakran biro-pen! Ez aztán a világhír!