Hungarikum: A legeredetibb gulyásleves

Minden magyar kedvenc tunkolós eledele kétségkívül a gulyásleves. Egy kis hús, paprika, krumpli, csipetke, na meg egy jó nagy karéj kenyér, és a bogrács egyszerűségének jóllakató ízei máris garantálják az ebéd utáni sziesztát!

Az alföldnek köszönhetően a gulyás már a középkorban felütötte fakanalát, amikor is a rengeteg szürkemarha még bőségesen ellátta a csekély nép arányt. A fém bogrács már a 17. században is jelen volt, így a parasztok abba dobáltak bele mindent, ami ehető. A gulyás kezdeti formációja húsból, szalonnából, paprikából és kenyérből állt, a krumpli pedig jóval később tülekedett be hazánkba és merült el levesünkben. Amikor II. József Ausztriával és Csehországgal közös közigazgatási rendszerbe szövögette bele Magyarországot, a magyar nemesség úgy döntött, itt az ideje összekaparni azt a pár hazai csodát, melyek segítenek megőrizni függetlenségünket. Így a pálinka és a népviselet mellett kiválasztódásra került a paraszt eledel is, és a gulyás igencsak hamar megjelent az európai arisztokraták interkontinentális svédasztalain. Azóta pedig már megannyi elkészítési mód született: van alföldi, szegedi, kolozsvári, szerb, csángó és persze a legsűrűbb babgulyás! Válogassunk hát kedvünkre az ízek közül, tálalásnál pedig ügyeljünk az elegendő friss kenyérre és az Erős Pista arányokra! Jó étvágyat!

Gulyásleves

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg marhalábszár/-felsál
1 közepes fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
paradicsom
2 evőkanál olaj
1 kk. édesnemes pirospaprika
25 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
30 dkg burgonya
1-2 csipet őrölt köménymag


Elkészítés:

A húst megmossuk, 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprózzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és vékony csíkokra szeljük.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, egy kevés sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében csaknem puhára pároljuk (kb. 1 óra). Közben meghámozzuk a répaféléket és a burgonyát, a répaféléket karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, majd valamennyit a húshoz adjuk, és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni (kb. 1,2 liter). A köménymaggal fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vajpuhára főzzük. Végül ízlés szerint utánasózzuk, és (frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Tetejét hegyes zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük, külön tányérkán pedig csípős cseresznyepaprikát kínálhatunk hozzá.

Recept: www.mindmegette.hu