Hova menjünk hosszú hétvégén Budapesten kívül? Megmondjuk!

Itt a hosszú hétvége! Gondoljunk egy nagyot és lépjünk ki Budapest határain kívülre, hiszen Magyarország az őszi napokban tele lesz jobbnál-jobb programokkal. Malacságok, finom borok, animációs filmfesztivál – van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Kész vagy falni a kilométereket és begyűjteni a jó pillanatokat?

Nézd meg budapesti programjainkat a hosszú hétvégére ITT!

 

Csabai Kolbászfesztivál

Békéscsaba

2015. október 22-25.

A Csabai Kolbászfesztivál napjainkra Magyarország és Közép-Kelet Európa egyik legismertebb, leglátogatottabb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Békéscsaba város környékének legfontosabb terméke köré, a földrajzi területvédelem alatt álló csabai kolbászra, a helyi élelmiszerkészítés csúcstermékére épül, mely 2013-ban legnagyobb büszkeségünkre hungarikum minősítést nyert. Emellett a Csabai Kolbászfesztivál 2014-ben bekerült az Értéktárba.

A fesztivál sok eseményt és szolgáltatást összefogó programsorozat, melyben fő attrakcióként a több mint 600 csapatot számláló gyúróversenynek, az ifjúsági kolbásztöltő versenynek és a tradicionális emlékversenyeknek köszönhetően a hagyományok újra életre kelnek.Szórakoztató események, népzene, néptánc, folklór, koncertek, neves hazai és külföldi előadók, és további gazdag programok várják az ide látogatókat. A kulturális lehetőségek és kreatív elemek mellett jelen van a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, illetve az ország legjobb pálinkáit és borait felvonultató Csabagyöngye Borsátor, ahol a leghíresebb és legnevesebb szőlősgazdák és borászok mutatják be pincéik rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, emellett ínycsiklandó falatokkal a legjobb csabai vendéglátók disznótoros kínálata és a hentes üzemek legkiválóbb termékei nyújtanak felejthetetlen ízélményeket.

 

Élményszüret a Gasztrosétányon

Etyek

2015. október 23-25.

Az októberi hosszú hétvégén minden nap 10.00 órától nyitott pincékkel várja vendégeit a Gasztrosétány. A szüret vége felé a legnemesebb borok és pezsgők mellett mustot, murcit és néhány pincében már újbort is lehet majd kóstolni. A sajtkészítés-bemutató mellett mindenki kipróbálhatja, milyen vajat köpülni, illetve a kicsik és nagyok is próbára tehetik magukat tökfaragásban.

Az etyeki Gasztrosétányt elsősorban az évszakonként jelentkező tematikus Piknik rendezvényekről ismeri a közönség. Az egyre több visszajáró vendégünk azonban tudja, hogy a rendezvényeken kívül eső időszakokban is zajlik itt az élet: a Gasztrosétány családi vállalkozói közül egyre többen tartanak rendszeresen nyitva, illetve szerveznek közösen is nyitott pince napokat. Sokan látogatnak ezen alkalmakkor Budapest szőlőskertjébe, akik bort, pezsgőt, mustot, sonkát, sajtot, esetleg házi süteményt vagy szörpöt szeretnének kóstolni.

 

ZeneSzüret Fesztivál 

Pécs

2015. október 18 – 25.

A Filharmónia Magyarország 2015 őszén ismét megrendezi a nagysikerű pécsi Zeneszüret Fesztivált. A változatos, elsősorban a komolyzenét és a társművészeteket előtérbe helyező programok október 18-25 között az északi, skandináv népek kultúrájára fókuszálnak, amivel a két világhírű zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileumi esztendeje előtt tisztelegnek a szervezők.

 

Hortobágyi Darufesztivál

Hortobágy falu, HNP Látogatóközpont

2015. október 23-25.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.

 

XIX Liszt Fesztivál

Grassalkovich kastély

, Szabadság tér 5., 2100

2015. október 24-28.

A gödöllői Liszt Fesztivál évek óta az egyetemes kulturális és művészeti értékek közvetítését szolgálja. Törekvéseik között jelentős szerepet kap minden évben a hagyományok újra és újra történő megjelenítése mellett az innovatív típusú megközelítés is, amennyiben egy-egy hangversenyen szerepet kapnak az új művek, avagy a régi mesterművek újszerű megfogalmazásai.

 

 

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál

Budaörs

Jókai Mór Művelődési Központ, 2040 Budapest, Szabadság út 26.

2015. október 21-24.

Október 21-én indul a négynapos Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál. A fesztivál helyszíne idén is a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ, ahol október 22-23-24-én mesevetítések és animációs műhelyfoglalkozások várják a gyerekeket.

 

Szigligeti Süllőfesztivál 2015

Szigliget, Balaton part

2015. október 23-25.

A Szigligeti Süllőfesztivál 2006 őszén került először megrendezésre hagyományteremtő szándékkal a Szigligeti Turisztikai Egyesület szervezésében. Célja volt a turisztikai szezon meghosszabbítása a helyi vállalkozások élénkítésére. Szerettünk volna a Szigligetre látogatóknak színvonalas, programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást biztosítani, az őszi Balaton festői hangulatának díszletei közt.