Hogyan éljünk túl egy budapesti éjszakát?

Bár a részegekre (a legenda szerint) vigyáz valamiféle őrangyal, mégis jobb, ha tudjuk, hogy mire kell figyelnünk, ha bulizás után a fővárosba ténfergünk. 

Összeállításunkban olvashatsz arról, hogy hol tudsz meginni egy utolsó korsó sört hajnalban (amit már nagyon nem kéne), arról, hogy melyik taxiba szállj be, és melyikbe inkább ne, illetve, hogy hol tudsz szerezni egy csomag cigit, amikor már nagyon nem bírod tovább.


1. Taxik

Mindenkivel előfordul, hogy a buli után érzi, hogy a hosszú buszút nem tenne jót neki, és inkább beszállna egy taxiba. Felvetődik bennünk ilyenkor a kérdés, hogy  melyikbe szálljunk be.

Az első, amit mindig meg kell nézni, hogy a taxi tetején lévő “cégérre” fel van-e írva az adott cég neve, telefonszáma. A kettőből legalább az egyik szükséges, hogy tudjuk, nem hiénákkal van dolgunk. A másik jel (bár bevallom, ez kevésbé szembetűnő, félálmunkban, a sokadik sör után), ha az ajtón nincs feltüntetve a taxi tarifája.

Pesten belül a taxizás (ha a belvárosban maradunk, és nem akarunk kiutazni Zugló legvégére) nem lehet több mint 2-3000 Ft. Bár valószínűleg ebből már az üveghegyet is megkerülöd. A baj az, hogy ha látják rajtad, hogy részegebb vagy  a kelleténél, előfordulhat, hogy megpróbálnak majd átvágni. Ezért figyelned kell az útvonalat neked is, vagy ha nem sikerül, de észreveszed, hogy végösszeg elég magas lett, akkor nem kell kifizetned a viteldíjat. Az útvonallal való játszadozáson kívül sokszor bepróbálkoznak azzal is, hogy a kiszállási díjat megemelik. Ha várni kell rád a taxisnak, akkor teljesen jogos, viszont ha nem késel, ott vagy, és az óra többet mutat a kelleténél akkor szintén szólj a sofőrnek. Ezen kívül bármit is mondanak, minden taxiban fizethetsz kártyával is.


2. After party

Ha 5-6 körül az utolsó szórakozóhely is bezárt, de sajnos az időérzék hiányában kikértünk még egy felest. amit jó lenne még valami étel-itallal leöblíteni. Ismerős a helyzet?

De vajon hová is mehetnénk, ha még nem érezzük azt, hogy ilyen állapotban haza tudnánk ténferegni. Budapesten több egész nap üzemelő kocsmát találsz, ahová a szomjasan betérhetsz  még egy sörre, hogy aztán másnap soha többé ne igyál.

Az első ajánlatunk a B-City, ami kifejezetten jól tud esni, hogyha az Instantban ér az este. A hely ott van a következő sarkon, útban a villamos felé rá fogsz találni. Előnye, hogy olcsó és elég jól néz ki a hely a sok hírességről készült portréval. Hátránya, hogy a pultos lány nem mindig van a helyzet magaslatán, és ilyenkor már a választék se túl nagy.
A következő, ahová bármikor be tudsz térni egy átdorbézolt este után az a Gong Café 1-2Az Erzsébet körúton lévő kocsmák szintén az olcsó kategóriába esnek (igazából egyik itt felsorolt kocsma árára se lehet panaszunk). A hívogató zöld betűit pedig már távolról kiszúrhatjuk. A 4es 6os sörözőkkel egyetemben az a nagy előnye, hogy a villamossal bármikor hazajuthatunk utána, vagy legalábbis a következő buszunkig kényelemsen el tudunk jutni.

A 4es 6os kocsmák több helyen vannak, ezek közül a 4es 6os Király, Wesselényi, Blaha és a Corvin, ami mindig nyitva van. Ha nem a körút fele vezet haza az utunk, hanem a Deák tér környékén ér minket a hajnal  akkor a Kakast ajánljuk. Tudsz kint dohányozni, és igazából közlekedés szempontjából is elég előnyös, hiszen három metrót elérsz rögtön.


3. 0-24 dohányboltok, közértek

A bulinegyedben több dohánybolt is van, amit bármikor felkereshetsz, ha nagyon kifogytál, a lejmoláshoz pedig már túl idős vagy. A Wesselényi utcában biztosan találsz (a Klauzál utca és a Wesselényi sarkától nem messze), a Deák tér környékén többet is, bár ott sajnos mindig kilóméteres sor kígyózik. A Király utcában is bármikor vehetsz cigit, illetve ha éppen bulizni tartasz a Nagymező utcában több helyen is is van dohánybolt.

Ha már az alkoholt nem fogadja be a szervezeted, a kocsmákban és a szórakozóhelyeken kötelesek adni csapvizet, méghozzá ingyen. A legtöbb helyen aranyárban mérik a 0.33-as üveges vizet, ezért érdemesebb beérned a csapos változattal. De ha másnapra szeretnél venni magadnak egy üveg vizet, vagy szimplán hajanli háromkor úgy döntöttetek, hogy házibuli lesz inkább a dologból, akkor jól tud jönni egy közért. A Roni ABC -t több helyen is megtalálod a városban (az Astorián a 7-es buszmegállójában, a Király utcában). Arra viszont figyelni kell, hogy alkoholt a legtöbb kerületben már nem adhatnak ki 11 után, így ha bort szeretnél venni, akkor a legjobb ha egy dohányboltba térsz be.
Ha éppen útba esik (de akkor is, ha nem) érdemes betérni a 8&8 Delikátba, bár sajnos nem igazán a városközpontban helyezkedik el. Cserébe magyar kézműves sört is tudsz venni, hogy ha éppen arra vágynál.

Ha mindezen tanácsok után sem tudod túlélni az éjszakát…. Na, akkor talán inkább maradj otthon!