Hogyan éljük túl a zombiapokalipszist

Sosem tudhatjuk, mikor válik valóra a sci-fi-horrorírók fantáziája, és pusztítja el hőn-szeretett civilizációnkat egy váratlanul beköszöntő világméretű zombiapokalipszis. Ekkor már a gondolkodásra nincs sok időnk, ezért az alábbi útmutató tanulmányozása erősen ajánlott arra az esetre, ha a zombi-áradatban a természet törvényei újra átveszik az uralmat.

        1. Helyzetfelismerés

Nagyon fontos, ha valaki szembejön veled egy sötét sikátorban, a mozgáskoordinációja egy újszülött őzgidáéval vetekszik és hörgéssel kommunikál, nagy eséllyel egy zombi tart feléd, hogy a nyaki aortádból könnyed vacsorát csapoljon magának. Azonban mielőtt támadásba lendülnél, nem árt megbizonyosodni róla, hogy nem csak egy kocsmatúráról hazafelé igyekvő brit gentleman küzd a gravitációval. Nagy segítség lehet egy leszakadt kéz, kifordult boka vagy az elvesztett bal agyféltek ténye, ez esetben valóban egy zombival van dolgod.

       2. Felkészülés

Ha túl közel kerültetek egymáshoz, dönthetsz, hogy kikerülöd a támadást és elfutsz, vagy megküzdesz a zombival, és ezzel növeled embertársaid és saját későbbi esélyeidet a túlélésre. Gondolj csak bele, ha egy zombi átlagosan 5 embert fertőz meg 3 óra alatt, azok is másik 5-öt, akkor a világ egész népessége nagyjából 43 óra alatt átáll a járkálók oldalára.


        3. Támadás

A zombi színéből közel pontos következtetést vonhatunk le az átalakulás idejére vonatkozóan. Az élénkpiros, nedves zombi csak órákkal korábban alakult át, az alvadt vér, a végtagok részleges leszakadása és az átható bűz pár hetes tortúrára enged következtetni, míg a szürkés-zöldes zombi már hosszú hónapok, esetleg évek óta sóvárog a friss hús után. Ezt azért nagyon fontos megállapítani, mert a zombi érleltségi fokából következtethetünk annak gyorsaságára, ami fontos szerepet játszik a fegyver megválasztásában. A lassan mozgó egyedeket tompa tárgyakkal is hatástalaníthatjuk, míg a frissebbeket érdemes gyors golyózáporral leszerelni.

      4. Érzékeny pontok

Fontos megjegyezni, a zombi nem érez fájdalmat, ezért teljesen felesleges kést döfni a szívébe, hasba szúrni, vagy egyéb módokon megsebezni. Minden egyes esetben a fejre kell céloznunk, hogy az amúgy is szegényes agyi kapacitását nullára csökkentsük. Amennyiben a helyzet engedi, olyan egyszerű eszközöket kell használnunk, mint a baseballütő, a piszkavas, a puskatus, az ásó, a különböző konyhai eszközök, esetleg egy leszakadt végtag. Minden golyóra szükség lesz később, ezért gépfegyvert csak indokolt esetben javasolt használni.


       5. Óvatosság

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a körültekintő magatartás zombiapokalipszis esetén. Le kell mondani a zenehallgatásról, az alkoholmámorról, a szabadtéri szundikálásokról, az olasz szomszédainktól is érdemes megszabadulni a zajszint csökkentése érdekében. Minden pillanatban készen kell állnunk az esetleges összeütközésre, megfelelő időközönként oldalra és a hátunk mögé pillantani, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy extrém esetben felülről is érhet minket támadás. Rendszeresen ellenőrizzük a körülöttünk élők testét, harapásnyomok után kutatva.

  6. Raktározás

Az apokalipszis a civilizáció és az azzal járó minden kényelem feladásával jár, így sajnos sem a sarki gyros-os sem az ételfutár nem lesz segítségünkre a nehéz időkben. Így a lehető legkevesebbre kell csökkenteni az alapvető tárgyi szükségleteket. Minden gyógyszer vagy akként funkcionáló készítményt vegyünk magunkhoz, beleértve nagyapó csak saját felelősségre alkalmazható törkölypálinkáját is, szigorúan fertőtlenítés céljából. Konzervek, víz és üzemanyag terén nincs limit, pakoljunk el annyit, amennyit bírunk.

      7. Társaság

Egyeseknek sikerül túlélni egyedül, de az átlagembernek erősen javasolt lehetőleg egy ex-militánsokból verbuválódott csoporthoz csatlakozni, ha van köztük harci tankkal rendelkező alakulat, őket érdemes választani. Ennek hiányában a hozzánk legközelebb eső keleti harcművészeteket profi szinten művelő klub tagjai között vegyüljünk el. Legrosszabb esetben bárkivel beérhetjük, sőt zombik társaságában a fajtársaik előtt is rejtve marad emberi mivoltunk.


         8. Szakirodalmi felkészültség

Akárcsak egy jó iskolai tananyag, a zombiapokalipszisre való felkészülés is akkor a leghatékonyabb, ha tüzetesen elemezzük az ajánlott szakirodalmi példákat. Ezek tökéletes szemléltetőeszközök, a különböző esetek lehetséges kimeneteleit és az elvétett hibákat is tetten lehet érni. Heti szinten ajánlott a tananyag befogadása és ismétlése. Bármilyen zombi-tematikát érintő könyv vagy mozgóképi anyag segíthet a felkészülésben, a 28 nappal későbbtől a The Walking Dead szériáig bármit ajánlott fogyasztani.

 

FUNZINE és FOX bemutatja:  The Walking Dead – FUNZINE Halloween party

2015. Október 30. 21:00
Fogasház, 1073 Budapest, Akácfa utca 51.
Facebook esemény itt!