6 liba, amely híres lett

Márton napján a libák többnyire sült formában a tányérokon kötnek ki, pedig nem ez az egyetlen karrier, amit egy lúd befuthat.

Hihetetlen, de van olyan liba, aki ismertebb, mint Angelina Jolie, és olyanok is, akik nagyobb hatással voltak a történelemre, mint néhány politikus – igaz, az előbbi csak a fantázia szüleménye, utóbbiak alakja pedig egy legendában maradt fent.

Libák világhírrel és filmes karrierrel

Talán a legelső lúd, akivel minden magyar kisgyerek találkozik, az Varga Katalin mesehőse, Gőgös Gúnár Gedeon személyesen. Míg ő papír alapon lett népszerű, rokona, Ludas Matyi libája már a tévében is befutott, Nils Holgerson Márton lúdja pedig több ország gyerekeinek lopta be magát a szívébe. Ugye te is emlékszel még a főcímdalra? Minden idők legviccesebb rajzfilm-libái azonban valószínűleg a Vuk részleges szárnyasai, akik a kutyák felügyelete alatt is alaposan becsiccsentenek.

A történelemben azonban akad néhány olyan liba is, akik komoly szerepet töltöttek be: maga Szent Márton például püspökké választása után egy libaólba bújt el, mert túl szerény volt, hogy elvállalja a tisztséget. A hangosan gágogó szárnyasok azonban elárulták, és jól tették: Mártonból népszerű püspök vált. Egyébként a hangoskodó libák állítólag egyszer magát Róma városát is megmentették: mikor a gallok már majdnem bevették a Capitoliumot, hangoskodásukkal felébresztették a szunyókáló őröket.