Heti hasznos: ajakápolás hidegben

Fúj a szél, gyűlik a pára – az időjárás az ajkaidnak sem tesz jót. Mi lenne, ha kivételesen nem kellene ezzel foglalkoznod? Néhány tippet összeszedtünk a megelőzéshez. 

 

 

 

Alapok

Azt hiszed, hogy tudod, pedig mégsem: egy-két alap óvintézkedéssel sok mindent kicselezhetsz.

Ha nem iszol eleget, nemcsak a fejed fájhat tőle, hanem a szád és az ajkaid is kiszáradnak. Igyál minél több ásványvizet, illetve a megfázás elleni csipkebogyó tea vitaminjai itt is jól jönnek!

B vitamin és vas hiányában nemcsak az arcod lesz sápadt, hanem az ajkaid is halványak – és cserepesek – lesznek. Válassz olcsó, de hatékony multivitamint – olyat, amely minél nagyobb százalékát fedezi a napi vitamin- és ásványianyag igényednek!

Legyen nálad mindig ajakír – felületi kezelésnek az is megteszi, de jobb a megelőzés.

A fogmosásnál is érdemes figyelni: van, aki érzékeny a fogkrémben található egyes anyagokra. Lehet, hogy a szádnak jó íze lesz, de az ajkaid kicserepesednek tőle. Ha így van, jobb keresni egy gyerekfogkrémet vagy valamilyen bio/natúr kozmetikumot!

A legegyszerűbb, de legfontosabb tanács: ne nyalogasd a szád! Ezt a gyerekeknek a legnehezebb mondani, de ha nem bírod ki, akkor nem csak a szád repedezik ki, hanem körülötte a bőr is kipirosodik – a bohóc külső pedig csak a jelmezversenyeken menő…

Haladóknak

Amikor már nagy a baj vagy már a kezdeteknél a nehézlovasságot akarod bevetni, akkor is vannak azért átmenetek.

Néhány éve megjelentek a kifejezetten síelőknek kifejlesztett, sok faktorszámú ajakvédők. Tegyél egy kísérletet, mindenesetre ne feledd: ezekkel a szád olyan lesz, mintha fehérre festetted volna – inkább estére-éjszakára javasoljuk, tűzoltásként.

Ennél egyszerűbb, ha szájfényt/rúzst használsz, a széltől mindenesetre jobban védenek, mintha semmit nem kennél rá.

A nehézlovasságot a hetek óta begyógyulni nem akaró, sebes száj kezelésére érdemes bevetni. Próbáld ki a pelenka kiütés ellen használható krémek mini változatát – ilyet a nagyobb drogériákban lehet kapni, lényegük, hogy az ápoló anyagokat zsíros krémbe keverik, amely nemcsak a nedvességet tartja távol, hanem szél ellen is véd. A fehér száj itt is bezavarhat, úgyhogy szintén esti programnak ajánljuk.

Krémmágusoknak

Ha az otthoni főzőcskézés híve vagy, akkor körömvirág olajat olvassz össze méhviasszal – a viasz mennyiségétől függően ápoló krémet vagy ajakírt készíthetsz – utóbbihoz egyes gyógyszertárakban még tubust is tudsz venni olcsón. A körömvirág és a méhviasz önmagában is jó gyógyír bőrhibákra, így együtt pedig nagyszerű párost alkotnak. A bőr puhaságáért néhány (de tényleg csak néhány) csepp levendula olajat is cseppenthetsz bele a keverékbe, szigorúan a melegítési fázis után.

Szintén biomódszer, de a kevésbé pepecselősek közül: ha van otthon mézed, kend be vele az ajkaid, és csak negyed óráig kell kibírnod, hogy ne nyald le a „pakolást”, a végén már megteheted!

 

 

Tetszett a cikk? Még több természetes tippet találhatsz itt:

Önfény: kézszárazság ellen

Önfény: hópelyhek a válladon

Így védekezz a hideg ellen: öt olcsó tipp megfázás ellen