Heti hasznos: itt vásárolj, ha ételérzékeny vagy

Lisztérzékenység, PCOS, tejérzékenység – csak néhány ételallergia, amely megnehezíti a hétköznapokat. Hová menj vásárolni, ha az ábécé nem alternatíva?

Sütizés

A legbűnösebb élvezet, de nem kell lemondanod róla, ha lisztérzékeny/inzulinrezisztens/cukorbeteg vagy. Sőt. Vannak elkötelezett cukrászok, akik csakis egészséges alapanyagokból sütnek

Cukormentes cukrászdák

Budán elég nehéz ilyet találni, de talán a legnépszerűbb a Jóbarátok nevű hely, a Batthány tér közelében, állandó sütikínálattal, nyaranta fagyipulttal, ráadásul tortát is rendelhetsz tőlük. Azonban jobb, ha tudod: itt a sütemények gyümölcscukorral készülnek, így nem árt, ha odafigyelsz arra, hogy mennyit eszel.

Olcsó, ráadásul veszélymentes alternatíva a Baross utcában, rögtön a körút előtt, a 48-as szám alatt található apró cukrászda, amelynek egyszerűen Cukormentes Cukrászda a neve: nyírfacukorból, zabliszttel, mandulaliszttel készült finomságaik árfekvése több mint baráti – és a lisztérzékenyeknek is ajánlható.

Gluténmentes finomságok

Ha lisztérzékeny vagy, kicsit könnyebb a helyzet – a nagy áruházláncok felismerték már a vásárlóerőt benned, így nem kell vadásznod a megfelelő termékeket – legfeljebb a pénztárcád nem bírja sokáig. Kisebb büdzsé mellett inkább célozd meg a kisebb bioboltokat, és ne ess hasra a „GLUTÉNMENTES!” feliratoktól – a legegyszerűbb, sajátmárkás, 50-100 Ft-os pudingporok például éppúgy megfelelnek a célnak, mint a két-háromszor drágábbak.

Online Sokszor csak az online lehetőségek jöhetnek számításba. Az egyik legjobb online bolt a Bioliget, itt magad állíthatod össze a megrendelésed, és ha meg akarod spórolni a postaköltséget, akkor ki is mehetsz megrendelésedért a 15. kerületbe.

A belvároshoz közelebb, szintén a budai oldalon, a Keleti Károly utca 15-ben található az Alter boltja, ahol átveheted azokat a termékeket, amelyeket online rendeltél. Amellett, hogy sokféle ételarrergiára ajánlanak fogyasztható termékeket, a boltban bejelentkezés után allergiás szűrés és tanácsadás is működik.

A Táplálékallergia Centrum Webáruház a legnagyobb mamutok egyike: itt online megrendelés után nemcsak Budapesten, a központban, hanem például Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Nyírbátorban, Pakson is átveheted azt, amire vágytál…

Bioboltok

Ezekből tényleg Dunát lehet rekeszteni. Sokan foglalkoznak a bioélelmiszerek mellett az ételallergiások számára is fogyasztható élelmiszerekkel. A kevesebb több elve itt is érvényesülhet: nem biztos, hogy a legnagyobb csillivilli áruház a legolcsóbb. A szerkesztőség kedvence az Astoria  és a Kálvin közötti Bio ABC, amelynek megvan az a nagy előnye, hogy este 7-ig van nyitva – ráadásul a cég Lé-Bárt is működtet a bolt mellett, s honlapjukról a heti kínálat előre letölthető…