Helyit helyből a Balatonon

A gasztroforradalom hullámai elérték a Balatont is, ami nemcsak az ide látogató vendégeknek, de a helyi termelőknek is kedvezett.A csodásan termékeny vidék kincsei ismét reflektorfénybe kerültek, és valljuk be, teljes joggal: a tó sokféle hala változatos módokon kerül a tányérokra, a jó talajú kertek pedig ontják magukból a kiváló minőségű zöldségeket, gyümölcsöket. A jó alapanyagok itt a legjobb kezekbe kerülnek, hiszen még helyben fel is dolgozzák jelentős részüket. A kiváló borok és pálinkák mellett még nem beszéltünk a minőségi, helyben készült finomságokról, a spájzok polcán sorakozó, a nagymama receptje szerint elkészült lekvárokról, vagy éppen a házi készítésű tejtermékekről.

A napjainkban a tónál tapasztalható gasztro-újhullám egyik legmeghatározóbb eleme a helyi termékek, helyi alapanyagok felhasználásának előtérbe helyezése. Divatosak lettek a helyi termelői piacok, ahol nem csak hangulatos, de izgalmas élmény is a portékák, helyi ízek beszerzése.


A vásárlás, fogyasztás előtt érdemes utánajárni, hogy melyek is ezek a minőségi, minden ízében helyi termékek.

Széles választékot találunk többek között az Éltető Balaton-felvidék honlapján (www.eltetovedjegy.hu), a balatonszemesi www.balatoniporteka.hu és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyes termékeit ismertető www.bfnp.hu oldalakon. Jó válogatást!