#Helybeniszom – Harc a hulladékhegyek ellen

Tudtad, hogy te is rengeteg hulladékot termelsz, ha elvitelre kéred a kávédat?

Újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az elvitelre szánt kávé és tea fogyasztásával termelődő hulladékra. Azok, akik az akcióban részt vevő Fenntartható Vendéglátóhelyen helyben fogyasztják el italukat és az erről készült fotót feltöltik a saját Facebook vagy Instagram oldalukra a #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel, kétszemélyes ajándékcsomagot nyerhetnek.

Alig ért véget a nyár és mégis sokan úgy érezhetjük, hogy az újrakezdődő mindennapi hajtásban már egy csésze kávét meginni sincs időnk. Pedig az a pár perc, amíg leülünk és elfogyasztjuk a kedvenc frissítőnket nemcsak a lelkünknek, hanem a környezetünknek is jót tenne, hiszen miközben néhány percet magunkra vagy barátainkra fordítjuk, addig még a hulladéktermelés is kevesebb lesz.

Idén tavaszi felmérés szerint az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 8 millió, vagyis évente körülbelül 3 milliárd papírpohár kerül a szemetesbe – és csupán 400-ból egy kel új életre újrahasznosítás által. A poharak nagy része pedig az elvitelre kért teák és kávék hagyatéka. Mi magyarok is sok kávét és teát fogyasztunk (a KSH 2014-es adatai szerint itthon fejenként 2,2 kg kávét és 20,1 dkg teát évente), és itthon is sorra bukkannak fel a különleges származású, pörkölésű és elkészítésű italokat kínáló vendéglátóhelyek.

Magyarországon szerencsénk van, hiszen számtalan kisebb, helyi kávézót találhatunk, ahol sok nemzetköz kávézólánc szokásával szemben nem papírpohárban, hanem kerámia bögrében kaphatjuk meg az italunkat, ha helyben fogyasztjuk. Ezzel pedig több száz elviteles poharat és papírfedőt spórolunk meg attól, hogy hulladékká váljanak!

A Felelős Gasztrohős új kampányában arra buzdít minden kávé- és teaivót, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és elvitel helyett adjanak időt maguknak arra, hogy helyben élvezzék italukat.


“Egyre több izgalmas kávézó, teázó van szerte az országban, ahol a világ egzotikus országaiból hozott kávékat, teákat lehet megkóstolni – köztük sok bio és méltányos kereskedelemből származót is. Szerintünk érdemes megadni magunknak azt a néhány percet – az italunknak, vagyis a kávé, tea, tej, cukor termelőinek pedig azt a tiszteletet -, hogy nem az utcán rohanva, hanem a vendéglátóhelyen kortyoljunk ezekből.” – mondta Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

A civil szervezet a vendégeket arra kéri, hogy szeptemberben posztoljanak a saját facebook vagy instagram oldalukra #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést elnyert kávézókból, éttermekből, és jelöljék meg azt a vendéglátó egységet, ahol ezt tették. (A Fenntartható Vendéglátóhelyek listája térképpel itt található. A feltöltött fotójára a legtöbb like-ot kapó résztvevőt egy kétszemélyes kávés-teás ajándékcsomaggal jutalmazzák a szervezők. A játék részletes szabályzatát itt olvashatod el.