HBO Terápia – Te bevállalnád?

Az HBO Hungary legújabb sorozata bombasiker! Ki gondolta volna, hogy nem kell egyéb a hatalmas nézettséghez, pár „páciens session” nyomon követésénél? Te melyik szereplő vagy?

Végre betekintést nyerhetünk a zárt ajtók mögé! A kulisszatitkok mindig is hatalmas vonzerővel bírtak, így nem csoda, hogy sokan ismét képernyőfüggővé váltunk – furcsa módon most egy magyar sorozatnak köszönhetően. Bár a Terápia egy az egyben az izraeli Be Tipul (In Treatment) című sorozat adaptációja, mégis a hazai színészeknek tökéletesen sikerült az itthoni, ismerős karakterekre formálniuk a műsort.

A pszichológust Mácsai Pál alakítja, a páciensek között pedig felbukkan Marozsán Erika, Nagy Ervin, Nagy Zsolt és Szamosi Zsófia is. Az epizódok nem szólnak másról, mint egy-egy beteg terápiájának megfigyeléséről – feszültségről, történetekről, fájdalomról, provokációról, arroganciáról, szerelemről és vágyódásról.

A pszichológiát az 1800-as évek végén definiálták, a tudományt Freud után, a ’60-as években fogadták el Amerikában. Magyarországon sajnos csak jóval később, a kommunista-szocialista korszak után a ’80-as években. Akkoriban a kormány gyanús, megfoghatatlan tudománynak látta a pszichológiát, így itthon a pszichológusok csak a rendszerváltás után használhatták az akkora már világszerte felhalmozódott tudásbázist, illetve tették elérhetővé a tömegek részére.” – fogalmazta meg a pszichológia startját Dr. Kalamár Hajnalk, klinikai szakpszichológus.

Vagyis a pszichológia mára már egy teljes mértékben elfogadott tudomány, mondhatni a hétköznapok szerves része. Hiszen mindenki ismer valakit, aki – csúnya szóval élve – „dilidokihoz” jár. De vajon miben más egy terápia, mint egy fülledt, kocsmai lelkizés? Mi olyat tud mondani egy ember, aki ráadásul nem is ismer, amit a legközelebbi ismerősöm nem mond el nekem? Hogyan tudna nekem segíteni, amikor még a családom sem?

A pszichológus ma már nem misztikus gyógyító, hanem segít eligazodni az életvezetés labirintusában. Mindenki életében időnként összecsomósodnak a problémák, és ahogyan fogorvoshoz is eljárunk, ha fáj a fogunk, úgy a lelki ügyekben is segítségre van néha szükségünk.” – ad választ a pszichológus szükségességét illetően Dr.Kalamár Hajnalka. „Akkor megy el valaki pszichológushoz, ha szomatikus tünetek jelentkeznek, amikor a testünk jelzi, hogy valami nincs rendben.  Ezek a betegségek – például a gyomorbántalmak, allergia, pánikbetegség, stb. – szinte egytől-egyik lelki alapúak, pszichés eredetűek, és vissza-visszatérnek, hiszen a gyógyszerek csupán a tüneteket kezelik, a betegség magját nem.  Az emberek ekkor döbbenek rá, hogy segítségre van szükségük.

Sokszor nehéz egy szituációt kristálytisztán látni. Bárki, aki egy kicsit is érintett a helyzetben, nehezen képes objektív tanáccsal ellátni a rászorulót – a család és a közeli barátok gyakran ezért esnek ki már az első rostán. Mivel a városi ember nem hajlamos rá, hogy a metrón nagy hévvel kezdeményezzen mélyenszántó beszélgetést a szomszéd bőrhuzaton ücsörgővel egy lelkes tanács reményében, így marad a szakember. Hiszen, ha tüdőgyulladással küszködünk, akkor is a doktor bácsitól várjuk a receptet – a pszichológus pedig képes arra, hogy az önismeret útján egyengesse sorsunkat.

Tehát, egy szó, mint száz: a pszichológus O.K. És bár nem sok olyan akad, aki Mácsai Pál sajátos sármjával rendelkezik, ki lehet fogni azt az egyet, akit nekünk szánt a modern, szembesítő tudomány. 

Tetszett a cikk? Akkor csekkold az alábbiakat is!
Tippek túléléshez: hogyan éld túl a nyolc órát? 
5 női gradrób, amit szívesen elfogadnánk
Heti hasznos: ajakápolás a hidegben