Használt holmik – Budapest legjobb turkálói

Egészen néhány évvel ezelőttig, ha megdicsérték az ember felsőjét és megkérdezték tőle, honnan van, még ciki volt azt válaszolni, hogy „a múlt héten turiztam a Bajcsyn”. A nagyi pulóverét vagy apu bőrdzsekijét mindig, amióta világ a világ, menő dolog volt örökölni. Hogy egy teljesen ismeretlen ember egyébként teljesen jó állapotban lévő ruhájában tündököljünk, és hogy a származási helyét még őszintén fel is vállaljuk? Ez már sok lett volna.

Talán a válságnak köszönhetően, talán a turkálós ruhák által megadatott nagyobb fokú önkifejezés szabadsága, talán Macklemore „Thrift Shop” című slágere miatt azonban fordult a kocka, és végre eljutottunk arra a pontra, hogy turkálókból összeállítani a ruhásszekrényünk kollekcióját egyenesen a büszkeség forrása sokak számára.

Az ősz beköszöntével pedig épp itt az ideje ruhatárunk felfrissítésének, és hát miért is ne vegyük igénybe a város legjobb turkálóit?


Jajcica

Jó húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltási utáni nagy fellélegzés időszakában, egy Szabó József nevű ember gondolt egyet, és megalapította a legendás Ciánkáli anti-divat üzletláncot. Volt boltja a Blahán, a Vámház körúton, Bécsben, de még egy hajón is, a Batthyányi térnél. A már 17. életévét taposó Jajcica is a jól csengő Ciánkáli márkanév alá tartozott, de mint az összes többi üzlet, a Jajcica is sok tulajdonosváltáson és költözésen esett át, mire végre megállapodott a Dohány utcai pincében.

A Jajcica a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek rebellis ruházataiban utazik, van tehát itt Lennon szemüvegtől kezdve, Dr Martens bakancsokon, motoros csizmákon, bőrnadrágokon át, bomberdzsekikig és katonai nadrágokig sok minden. Persze aki az egy fokkal szerényebb divatot részesíti előnyben, az is könnyen megtalálhatja számításait az elvarázslóan underground hangulatú second hand shopban: visszafogott, mindennapi sportcipők, kisestélyik, hímzett blúzok és nyakkendők is szép számban akadnak itt. Vannak egészen újszerű állapotban lévő cuccok, amiket a fizetés után nyugodtan magunkra is kaphatunk, előfordulnak azonban több sebből vérző, viszont klasszikus darabok is, amik eszmei értékük miatt szintén jó vételnek bizonyulhatnak.

A Dohány utca kevésbé frekventált részére eső Jajcica nagyon ajánlott minden kitűnni vágyó egyéniségnek, feltörekvő punk-rock bandák számára pedig egyenesen kötelező.

P4230286


1074 Budapest, Dohány u. 94.

Szputnyik

A Szputnyik szintén leginkább vintage ruházatban utazik, ám a két budapesti üzletben egy fokkal mainstream-ebb daraboké a főszerep. Minden kiegészítőnek, ruhának, blézernek saját története és személyisége van, viselésük egyúttal kinyilatkoztatás is, a boltokban a pin-up, a hippi és a disco életérzés keveredik a ’20-as-’30-as évek eleganciájával.

Az oldtimer cuccok mellett persze azért helyet kapnak mai darabok is, az egyediségre való igény azonban továbbra is közös. Trendi táskák, vicces-furcsa fülbevalók, bulis napszemüvegek, merész grafikájú pólók és karakteres, limitált számú dizájner termékek várják a minőségre és saját stílusuk megtalálására vágyó embereket.

Az árszabása nem a tipikus turkálós kategóriában megszokottat tükrözi, de hát nem csak a szépségnek, az egyéniségnek is ára van. A különböző leárazások és akciók majdnem olyan rendszeresen érkeznek, mint az új-régi termékek, úgyhogy még ha egyébként nem is hiszünk a hírlevelek hasznosságában, a Szputnyikéra érdemes feliratkozni.

A Szputnyik annyiban különbözik még az átlagos turkálóktól/ruházati üzletektől, hogy van módunk a termékeiket kikölcsönöznünk – például egy fotózás vagy filmforgatás/színházi produkció erejéig. Nem csoda, ha több budapesti színház is innen szerzi be a jelmezeket.

10590599_10153264926210931_5364590300570105699_n


1074. Budapest,Dohány utca 20

1092. Budapest, Bakáts tér 8

Retrock

A külföldi és magyar hipsterek másik kedvenc üzlete, nem csak külföldi és magyar hipstereknek. Annyira retró, hogy az első üzletük a több száz éves pesti városfal egyik utolsó fennálló darabja mellett állt. A Ferenczy István utcából néhány éve a kissé forgalmasabb Anker-közbe költöztek, aminek köszönhetően az ELTE bölcsészkarára járók titkos kincsesládájából egycsapásra az underground second-hand divatvilág fősodrába kerültek, és legalább annyira kötelező megállója a városunkat látogató fiatal külföldiek shopping körútjának, mint a Tisza cipő Astorián található boltja. Kicsit olyan, mintha az American Apparelre vintage szűrőt tettünk volna, a bohém-faktort pedig a maximumra kapcsolnánk.

Budapest legnagyobb vintage és designer boltjaként hirdetik magukat, a marketingszöveg pedig ezúttal megegyezik az igazsággal. A Retrockban mindenki megtalálja számításait, akár egy elegáns kalapot, egy bölcsészes tarisznyát, Joy Division pólót, hologrammos szoknyát, valódi bőr férficipőt vagy vadonatúj, extravagáns fehérneműt keresünk (a MOME-n tanult Farkas Zsófi FRKS névre hallgató márkáját ajánljuk!). A Retrock magyar designer brandjei között találjuk egyébként a MRS. HERSKIN-t, a biciklisikkben utazó URBANLEGEND-et, és az unisex kollekciók hazai király-nőjét, a MEI KAWA-t.

10516845_740236006027803_1122370962400594562_n


1061. Budapest, Anker köz 2

Háda (Bajcsy-Nagymező)

A Hádánál egyszerűen nem létezik itthon ismertebb használtruha kereskedés. Míg régen a turkálók kénytelenek voltak pár négyzetméteren nyomorogni, addig ma már több Háda bolt két-három emeleten terpeszkedik, és számos plázába is bevették magukat, valamint az ország több mint húsz városában jelen vannak. Egy ekkora lánctól nem várhatjuk el, hogy olyan réteg-ízléseket szolgáljon ki, mint válogatásunk előző szereplői, de hát nem is állhat a ruhatárunk csak batikolt pólókból, bőrbakancsokból és fekete cicanadrágokból.

A Háda üzleteknek két ága létezik: egyikben kilóra mérik a ruhát, a másikban pedig minden terméknek megszabott ára van. Nem kérdés, hogy melyikbe érdemes benéznünk, ha igazi kincseket szeretnénk levadászni. A Bajcsy-Nagymező utca sarkán található többemeletes Háda az utóbbi kategóriát erősíti. Férfi, női és gyerekruhákon kívül még sokféle kiegészítő közül válogathatunk, de 2990 forint/kilós áron még egy kis lakástextilt is hazavihetünk!

A boltra jellemző állandó forgatag persze nem a lakástextil miatt van, hanem a naponta megújuló árukészlet okán, ami hatalmas tömegeket csábított rá az úgy nevezett „hádázásra”: ők szinte minden nap, konkrét cél nélkül benéznek a Hádába, hátha épp akkor érkezett meg álmaik szoknyája/nadrágja. Jelen cikk írója is sokszor hódolt már a hádázás oltárán, és így nem kevés márkás póló, pulóver vagy éppen egy elegáns, olasz szabású zakó büszke gazdájának mondhatja magát.
via Vitrin Blog
via Vitrin Blog

1065. Budapest, Bajcsy-Zsilinszky utca 45

Party 22

A Party 22 két belvárosi üzlettel is képviselteti magát az olcsó ruhás boltok piacán, az egyik a Jászain, a másik a Harminckettesek terénél található, és igazából mindkét hely kakukktojás a listánkon, ugyanis ők nem kimondottan használt ruha kereskedések: a Party 22-ben olyan, az Inditex márka alá tartozó boltok (Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius) ruháit és kiegészítőit lehet megtalálni, melyeken kisebb, de legtöbbször javítható meghibásodások találhatóak, viszont bőven a hivatalos bolti ár alatt lehet hozzájuk jutni, ami azért kompenzálja az elromlott zip-zárból eredő bosszúságokat. Néha pedig hibátlan állapotú darabokat is ki lehet fogni. Új kollekciós nadrágokat már 1500 forinttól, koktélruhákat 2000 forinttól, cipőket pedig szintén 1500 forinttól lehet itt találni.

Az üzletekben egyébként az Abercrombie & Fitch világát megidézendő az utcára is kihallatszó, modern rádiózene szól. Ami hiányzik: a modellkülsejű eladók, a mindent átható parfümfelhő és az irreálisan magas árak. Valahogy túléljük.

1(1)


1085. Budapest, József körút 50.

1055. Budapest, Szent István körút 4