Harapj bele az ország tortájába!

10. alkalommal választották meg az ország tortáját. Az idei nyertestől is összefut a nyál a szánkban.

Az  Őrség Zöld Aranya nevet viseli az ország almája, cukormentes nyertestársa pedig az Áfonya hercegnője lett. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, Pataki Ádám elmondta, hogy idén rekordmennyiségű finomság pályázott az elismerő címre.

Az Őrség Zöld Aranyát Szó Gellért készítette, vagyis az a salgótarjáni cukrász, akinek a kezei közül 2015 után már másodjára kerül ki győztes alkotás.


Tökmagos süteménnyel itthon még nem igazán találkoztam, pedig szerintem édességek terén is egy nagyon jól használható, különleges ízvilágot ad. Emellett nagyon egészséges és színvilágban is ad egy olyan pluszt, ami megjelenésében is egyedivé teszi a tortát. A tökmagolaj és a fehércsokoládé nagyon kellemes, harmonikus ízpárt alkot, Olaszországban is találkoztam ilyen párosítással. A tortához használt tökmagolajat egy Őrségben élő kedves család készíti. Egyébként az Őrségben ennek a hidegen sajtolt tökmagolajnak nagy tradíciója van.” – nyilatkozta a szakács.

Vargha Tamás

Attól, hogy még cukormentes nem élvezetmentes

Az ország cukormentes tortáját 2012 óta választják meg. Az idei nyertes, az Áfonya hercegnő egy szelete 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot rejt magában. A megálmodója Pechtol Zsolt, a budapesti Tortavár Cukrászda cukrásza.

tort

A díjnyertes torták augusztus 20-án, az Ízek utcájában és több vidéki cukrászdában fognak debütálni.

forrás: nosalty