Ha egyszer az angolok lóra ülnek…

Kalapok, magassarkúk, öltönyök mindenfelé. Üdv az angol lóversenyszezon idején! 

Mi is lóverseny lázban égünk, ugyanis hamarosan kezdődik a Nemzeti Vágta (amin a Funzine két lóval is indul!). Nézzük meg, hogyan néz ki az angoloknál ez az esemény!

1. Derby

Az angol Derbynek régi hagyományai vannak. Csak és kizárólag 3 éves kancák, illetve mének indulhatnak ezen a versenyen, és még a súly is meg van határozva (a kancáknak mondjuk engedélyezett 1.5 kg-nyi túlsúly, igaz, a súlytöbblet hátráltatja is őket). A többletsúly miatt a kancák hátránnyal indulnak, így megrendezésre kerül  a Derby időpontja körül egy kifejezetten kancáknak számára elindított verseny is.

horse-racing-1577290_960_720


2. Ladies Day

Ez az a pillanat, amikor a nők felvezsik a furcsábnál furcsább kalapjaikat, a csini cipőjüket és a kiskosztümjüket, hogy ebbe tipegjenek le  a pályára inni és szórakozni. Igazából az egész lényege, hogy  csinosan, a szabad téren is berúghassanak a közerkölcs elítélése nélkül. Ebben az időszakban még arra is lehet fogadni, hogy a királynő milyen színű ruhában fog megjelenni. Amúgy Erzsébet nagyon szereti ezeket az eseményeket, rendszeresen szokott fogadni is, és nagyon örül, ha nyer, még akkor is, ha csak pár fontnyi összegről van szó.

racecourse-444120_960_720


3. Történelem

A 18. században a lósport, illetve a lovak tenyésztése divatba jött, így 1750-ben létrehoztak erre egy központi irányítótestületet. Ez lett a Jockey Club, ami a mai napig teljes kontrollt gyakorol a lóversenyzés felett.
Az Oaksnak elnevezett futamot 1779-ben vezette be Derby grófja. A futam eredetileg a saját és a barátai szórakozására lett megrendezve. Az csak a véletlen, hogy Derbyről lett elnevezve a verseny. A legenda szerint Sir Charles Bunbury, a nemesi származású politikus és Derby feldobtak egy érmét, hogy eldöntsék, kiről nevezzék el a versenyt.

140th Kentucky Derby