Ha a Hold egy pixel lenne…

Sablonos gondolat, hogy néha a legegyszerűbb ötlet a legjobb, de nagyon-nagyon igaz is. Josh Worth minimalista weblapján nagyszerű minimalizmussal mutatja be, hogy milyen elképesztő távolságok vannak Naprendszerünkben és főképp mennyi üres tér. Az egyszerű, de nagyszerű weboldalon pixelenként haladunk egy holdnyi átmérőnyit, ami körülbelül 3474.8 kilométernek felel meg. Ez nagyjából egyenlő New York és Las Vegas távolságával.


A kiindulópont természetesen a Nap, ahonnan a görgőnkkel a fénysebességnél sokkal de sokkal gyorsabban jutunk el Naprendszerünk bolygóihoz, igaz, a várakozás egy-egy planéta felbukkanásáig még így is idegölően lassú lehet.

Szerencsére a felső sávban könnyedén tudunk ugrálni a bolygók között, ám ha ráérünk, a jobb alsó sarokban lévő ikonnal fénysebességgel is utazhatunk a pixeltérben. A Földig például alig hét perc az út, azalatt pedig megannyi izgalom vár minket. Vagyis annyira nem. Csupán két bolygó: az apró Merkúr és a velünk nagyjából egyméretű Vénusz.

Ám míg a kőzetbolygók között a fénysebességnél nagyobb gyorsaságú görgetőnkkel még kényelmesen közlekedhetünk, a gázóriásoknál már tényleg jobb, ha teleportálunk, vicces feliratok közben ide vagy oda.

A Szaturnusz például 1.434.772.718.4  kilométerre van a Naptól, míg a távoli Neptunig 4,1 órán át kell utaznunk fénysebességgel, persze ha nem sajnálunk egy fél munkanapot, akkor görgessük le az a 4.504.682.072.8 kilométert.

A nagy naprendszeri térképen pedig természetesen helyet kapott a Plútó is. Hogy utána pedig mi jön… Az az igazán ijesztő. Hiszen a legközelebbi naprendszer, melynek lehetnek bolygói beláthatatlan távolságban van, addig pedig marad az az űr, ami a görgetés alatti s leginkább uralta a világűrt: a nagy csendes, semmi.Josh Worth mellesleg a 90-es évek óta utazik az interaktív médiában és elnézve ezt a weblapot, jól is teszi.

Egy valamit felejtettünk el: LINK ITT!Szerző: Kanicsár Ádám András