Győztesekkel játszunk!

A Pannon Filharmonikusok új évadában is világszínvonalú szólistákkal játszik. A Müpában több mint egy évtizede állandó bérletsorozattal rendelkező zenekar a nemzetközi komolyzene patinás díjainak, versenygyőzelmeinek birtokosaival, többek között Akiko Suwanaival, Marie-Elisabeth Heckerrel és Andrej Gavrilovval hirdeti meg ősszel induló sorozatát. A közönség kérésére az évek óta igen kelendő bérletek már márciusban megvásárolhatóak.

A 2016/2017. évadban a nemzetközi zenei élet hangszeres olimpiáinak emlékezetes tehetségei játszanak a Pannon Filharmonikusokkal. A Bohém Étterem Különtermében tartott sajtótájékoztatón Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere elmondta, hogy a PFZ több mint 130 zeneművet állít színpadra egy évadban, mely folyamatos frissességet, megújulást igényel.

A budapesti sorozat öt koncertje kiemelt esemény az együttes életében, így itt kapnak szerepet szólistaként azok a partnerek, akiket jól ismer a társulat, mint Andrej Gavrilov vagy Bogányi Gergely. A budapesti közönség világsztárokkal találkozhat: Fenyő László gordonkaművésszel, a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztesével, Akiko Suwanaival, aki minden idők legfiatalabb hegedűművészeként nyerte meg a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyt, és Marie-Elisabeth Hecker nemzetközi sikert aratott gordonkajátékát is megismerheti a publikum. „Olyan győztesekkel játszunk, akik győzelme a sportolókkal ellentétben nem végső eredmény, hanem a kezdet volt a világ legnagyobb zenei pódiumaira szóló felkérésekhez. Szólistáink ebből a prémium kategóriájú csapatból kerülnek ki, amire büszkék lehetünk!” – fogalmazott Horváth Zsolt, a PFZ újabb öt évre megválasztott igazgatója, aki az együttes céljaiként a magas művészi színvonal megőrzését, a szakmai és alkotói autonómiát, koprodukciós lehetőségek és új zenei kifejezésmódok megragadását jelölte meg. Így a PFZ évente két operát (azokból egy kortárs művet) is színpadra állít a következő évadtól.

Az együttes nyugat-európai szereplésein túl a jövőben nagy hangsúlyt fektet a déli szomszédos országok kulturális övezetére (Belgrád, Szarajevó, Ljubljana). Az évről évre kiemelkedő szólistákkal fellépő PFZ idei műsorában a zenetörténet világválogatottjai is helyet kapnak. Bekerültek a műsorba nagy orosz szimfonikus kompozíciók: Rahmanyinov zongoraversenye és Sosztakovics Leningrád szimfóniája. Felcsendülnek korai romantikusok, mint Beethoven Fidelio nyitánya és Schumann csellóversenye, valamint alkotások a korstílus virágzása idejéből, például Brahms és Dvořák művei. A bérletprogram kuriózumát jelentik a 20. századi angol zene két kiemelkedő szerzője, Edward Elgar és William Walton szerzeményei. Elhangzanak különböző nemzeti zenekultúrákhoz tartozó remekművek is: a Pannon Filharmonikusok jól bevált csapatkapitányai, Bogányi Tibor és Vass András karmesterek irányításával, újra találkozhatunk Olari Elts észt dirigenssel, és idén először a zenekar együtt játszik Gérard Korstennel.

További információk ITT!